Home » D:News » Din nou pe Luna

Din nou pe Luna

Publicat: 17.08.2009
Din nou pe Luna
ARES 1, noua racheta menita a asigura transportul astronautilor pe Statia Spatiala Internationala si, ulterior, pe Luna, a fost complet asamblata in hangarele de la NASA. Prima lansare experimentala a acesteia, fara oameni la bord, a fost programata pentru data de 31 octombrie a anului in curs.

Ultimul segment al rachetei, adaugat ieri, a fost o capsula asemanatoare navetei Orion, menita a-i gazdui pe oameni pe timpul zborului, si un hublou de salvare care, in eventualitatea unei anomalii a ARES1 ar trebui sa ajute la detasarea navetei (dotata cu trei parasute) de rest pentru a o arunca in mare.
Ares 1 are inaltimea unei cladiri cu 30 de etaje, fiind asadar, cea mai inalta racheta dupa Saturn 5, cea care i-a dus pe astronauti pe Luna in anii ’60-’70.  “De-abia cand am terminat de asamblat la racheta naveta ne-am dat seama cu adevarat de cat de mare este ARES1”, a declarat Jon Cowart de la Kennedy Space Center al NASA. Pentru realizarea lucrarilor de asamblare a acesteia in interiorul cladirii agentiei spatiale americane a fost nevoie de circa un an de munca aproape neintrerupta. “Din momentul in care am proiectat ARES1 si pana la realizarea ei a fost nevoie de doar trei ani. Cred ca este o premiera in istoria aeronauticii”, a mai adaugat Cowart.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase