Home » D:News » Suntem facuti din pulbere de stele

Suntem facuti din pulbere de stele

Suntem facuti din pulbere de stele
Publicat: 19.08.2009
Suntem facuti din “pulbere de stele”, compusi din substante “debarcate” pe Terra cu milioane de ani in urma gratie unor mijloace de transport de exceptie: cometele. Ceea ce pana ieri era doar o ipoteza, o sugestiva explicatie a originii vietii pe planeta noastra a fost confirmata: specialistii de la NASA au descoperit pe o cometa un aminoacid considerat “o caramida a vietii in toata puterea cuvantului”.

Analiza probelor stranse de misiunea Stardust, potrivit revistei New Scientists, nu lasa niciun dubiu: unele dintre elementele constitutive ale vietii pe Terra provin din spatiu. Aminoacizii sunt esentiali pentru viata intrucat constituie baza proteinelor, moleculele care fac celulele sa functioneze. Se nasc atunci cand compusii organici continand carbon si apa se comprima prin intermediul unei surse de energie, cum sunt fotonii: un proces care poate avea loc atat pe Pamant, cat si in in spatiu. In trecut au mai fost gasiti si alti aminoacizi pe suprafata unor meteoriti, dar era vorba despre roci cazute pe pamant cu milioane de ani in urma si exista dubiul ca substantele descoperite s-ar fi format nu in spatiu, ci pe parcursul sederii lor pe suprafata terestra. De aceasta data insa, specialistii NASA au anuntat descoperirea unui aminoacid numit glicina pe Wild 2, o cometa in plina activitate, “marcata” de nava Stardust direct in spatiu in 2004.
 
Probele au fost prelevate de pe patru foi de aluminiu, fiecare de un centimetru patrat, care gratie consistentei asemanatoare celei a unui burete au putut captura “pulberea de stele” eliberata de cometa. Analizand izotopii de carbon ai esantionului de glicina, oamenii de stiinta au identificat un continut de carbon-13 mai mare decat cel gasit in glicina formata pe Terra, ceea ce demonstreaza definitiv ca acesta “caramida a vietii” nu este una  derivata dintr-o “contaminare terestra”, fiind o pulbere spatiala autentica.
 
Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase