Home » D:News » D-numbers: 2 septembrie

D-numbers: 2 septembrie

Publicat: 02.09.2009
D-numbers: 2 septembrie
Stangacii si dreptacii sunt mai inteligenti decat ambidextrii. Albatrosii cuceresc Antarctica. Nu lasati copilul sa fumeze! Culturistii nu mor de cancer. NASA pregateste noua naveta spatiala.

100
% stangaci sunt toti papagalii din specia gang-gang cockatoos – a fost relevat in cadrul unui studiu intreprins de Universitatea Macquarie din Sydney, Australia. Studiul a mai relevat faptul ca – cel putin in randul pasarilor – abilitatea de a se folosi mai mult de piciorul stang sau drept denota o inteligenta mult mai avansata decat calitatea de a fi ambidextre. Pornind de la aceasta teorie verificata empiric, cercetatorii australieni doresc sa extinda studiul si asupra fiintelor umane, o ipoteza neverificata stiintific sustinand ca persoanele ambidextre ar fi mai inzestrate intelectual decat dreptacii sau stangacii.

62
de grade si 12 minute, latitudine sudica – acestea sunt coordonatele insulei King George din arhipeleagul South Shetland aflat in Antarctica, insula pe care un grup de albatrosi Phoebetria palpebrata a intemeiat cea mai sudica colonie cunoscuta a acestei specii. De obicei, albatrosii nu se aventurau mai jos de insulele subantarcice, situate intre 46 si 53 grade latitudine Sud.

58
% dintre adolescentii care se apuca de fumat in timpul liceului ajung fumatori inraiti la maturitate, arata un nou studiu realizat de cercetatorii de la Social Development Research Group din cadrul universitatii americane Washington. Acestia au demonstrat din nou faptul ca parintii joaca un rol-cheie in protejarea adolescentilor impotriva acestui viciu – copiii care se lasa de fumat inainte de terminarea liceului au sanse foarte mari sa nu se mai apuce niciodata de fumat, in vreme de majoritatea celor care se apuca de fumat in liceu si nu se lasa pana la implinirea majoratului risca sa devina fumatori inraiti.

40

% cu atat este mai redusa mortalitatea cauzata de cancer in randul persoanelor care practica in mod regulat culturism si fitness fata de oamenii care nu isi ingrijesc corpul la o sala de antrenament. Oamenii de stiinta de la institutul suedez Karolinska a monitorizat vreme de 20 de ani viata a 8.677 de barbati cu varste cuprinse intre 20 si 82 de ani. De asemenea, fiecare voluntar a efectuat periodic teste medicale care includeau si masurarea fortei musculare. Rezultatele au aratat ca probabilitatea de aparitie a unei tumori canceroase mortale era mai redusa cu 30-40% in cazul barbatilor care efectuau frecvent exercitii fizice cu greutati si aveau o masa musculara puternica.

4

astronauti – aceasta este capacitatea navei spatiale prototip Orion pe care NASA o proiecteaza pentru a inlocui actualul model de naveta spatiala. Din punct de vedere al designului, Orion a trecut testele critice preliminare, capatand unda verde pentru proiectare de la inginerii agentiei spatiale americane. NASA planuieste sa retraga actualul model de naveta – pe baza caruia au fost proiectate navetele care au servit in misiunile Apollo si Discovery – undeva, spre sfarsitul anului viitor. Naveta spatiala Orion este proiectata pe baza tehnologiei cu nume de cod Constellation, care presupune 2 noi rachete: Ares 1 – destinanta lansarii echipajului si o noua racheta, Ares 5 care va plasa pe orbita echipamentul necesar capsulei Orion pentru a calatori pe Luna si mai departe. Prin urmare noua strategie NASA este lansarea capsulei, orbitarea acesteia in jurul Terrei si jonctiunea cu restul echipamentului pe orbita.

CITESTE STIRILE DESCOPERA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase