Home » D:News » Povestile au origini mai vechi decat se credea

Povestile au origini mai vechi decat se credea

Povestile au origini mai vechi decat se credea
Publicat: 07.09.2009
Cele mai cunoscute povesti si basme populare dateaza dintr-o perioada mult mai timpurie decat se crezuse pana acum, considera biologii si antropologii.

Studiind 35 de versiuni ale binecunoscutei Scufita Rosie,  dr. Jamie Tehrani, specialist in antrolopogie culturala la Universitatea Durham, Marea Britanie, a constatat ca variante inrudite ale povestii exista in mai multe tari, de pe diferite continente, iar relatiile dintre versiuni pot fi trasate sub o forma asemanatoare arborelui filogenetic, utilizat de biologii pentru a ilustra evolutia si relatiile unor specii inrudite.

In versiunea europeana, o fetita este pacalita de lupul deghizata in bunica, dar exista si o versiune chinezeasca a povestii, in care lupul e inlocuit de un tigru. In Iran, o poveste asemanatoare are ca erou un baietel, de vreme ce era considerat ciudat ca o fetita sa fi umblat singura.

Cercetand elementele care variaza de la o versiune la alta, dr. Tehrani considera ca povestea are origini foarte vechi, datand probabil de peste 2600 de ani, contrar parerii larg raspandite conform careia Scufita Rosie ar fi fost aparut in Franta, in secolul al  XVII-lea.

In secolul al XVII-lea, autorul francez Charles Perrault, caruia ii este, de obicei, atribuita povestea, nu a facut, de fapt, decat sa publice prima versiune scrisa, reluata apoi de fratii Grimm in secolul al XIX-lea.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase