Prima pagină D:News

Stresul care da dureri de oase

09.09.2009 | ● Vizualizări: 818
Stresul care da dureri de oase     stres, durere de cap, artrita + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu al cercetatorilor suedezi, stresul la locul de muca creste riscul de artrita reumatoida.

Autorii studiului - publicat recent in revistaPsychotherapy&Psychosomatics - au utilizat date provenitedintr-un amplu studiu de caz realizat intre 1996 si 2003 in zona decentru-sud a tarii scandinave, pe subiecti adulti cu varsta intre18 si 65 de ani ani, analiza cuprinzand in total peste 1.200 decazuri de artrita reumatoida.
Datele analizate de oamenii de stiinta suedezi au indicat faptul cao scazuta posibilitate de a lua decizii "de capul tau" la serviciucreste cu 60% riscul de a te imbolnavi, in timp ce implicareaemotiva puternica la locul de munca este asociata, de una singura,unui risc scazut de a te imbolnavi de aceasta boala. In acelasitimp insa, daca acestei implicari emotionale mari i se asociazalipsa responsabilitatii, jobul devine din nou stresant, si inconsecinta, creste si riscul de boala.
In concluzie, ceea ce ar conta cel mai mult in cresterea niveluluide stres si amplificarea consecintelor nefaste ale acestuia,potrivit cercetatorilor suedezi, ar fi nu atat cat de tare nesolicita slujba pe care o avem, ci mai ales cat de "importanti" neface sa ne simtim, prin atribuirea de responsabilitati siposibilitatea de a lua decizii.
Sursa: Corriere della Sera


CITESTE SI:Tag-uri: stres | durere de cap | artrita