Prima pagină D:News

“Limba electronica” inlocuieste organul papilo-gustativ

09.10.2009 | ● Vizualizări: 220
“Limba electronica” inlocuieste organul papilo-gustativ     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un proiect demarat de Universitatea din Illinois a creat, in premiera mondiala, ceea ce se poate numi, fara rezerve, “limba electronica”. Noul organ bionic este compus dintr-o bucat de hartie speciala de dimensiunea unui timbru postal, echipata cu pigmenti colorati.

Un computer analizeaza scanarile punctelor ultrasensibileinainte si dupa ce limba electronica este umezita cu un lichid detestare. Dupa testarea a zeci de mostre din misteriosul lichid cuindulcitori dizolvat in apa sau ceai, echipa de cercetare araportat ca organul electronic poate identifica indulcitorulspecific cu o acuratete de 100%. Setul de puncte senzoriale de pelimba electronica functioneaza ca un tot unitar. Niciun punct luatseparat nu poate detecta indulcitorii. Noua limba bionica nuactioneaza precum una umana, cercetatorii lucrand in prezent laupdatarea limpii artificiale pentru identificarea gusturilor sarat,acru si amar.

Identificarea gustului amar va fi cea mai dificila operatiune,deoarece nu se cunoaste cu exactitate localizarea pe limba umana apapilelor receptoare ale gustui amar. Conducatorul studiului,profesorul Kenneth Suslick declara ca noul organ artificial maipoate fi folosit cu succes in cadrul tehnologiilor care detecteazabacteriile si biomoleculele periculoase si poate avertiza oameniiin privinta iminentei unor boli precum pneumonia si cancerul laplamani.

Sursa : National Geographic

CITESTE SI :