Prima pagină D:News

Statuetele preistorice nu erau mari zeite, ci jucarii

09.10.2009 | ● Vizualizări: 397
Statuetele preistorice nu erau mari zeite, ci jucarii     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Statuetele antropomorfe realizate din piatra sau lut care reprezentau siluete feminine corpolente nu ar fi simbolizat zeite ale fertilitatii, ci mai degraba jucarii pentru copiii preistorici, afirma un studiu efectuat de arheologii Universtitatii Stanford.

Aproape 200 de figurine stravechi au fost descoperite recent insiturile arheologice din Catalhoyuc, Turcia, una dintre cele maivechi asezari umane de pe Terra. Statuetele au fost create demesterii din Neolitic si au o vechime cu cateva mii de ani mai maredecat a ansamblului de la Stonehenge. Statuetele reprezinta vite,capre, oi si siluete feminine corpolente. In decursul deceniului1960-1970, mai multi arheologi au impamantenit ideea ca acestestatuete feminine cu sani, solduri si abdomene proeminentereprezinta "Zeite Mame" ale fertilitatii, primaverii simaternitatii, fapt ce a dus la dezvoltarea in zona a unei adevarateindustrii a turismului feminist care infloreste si astazi. Dar inprezent cercetatorii moderni sunt de parere ca statuetele in cauzanu aveau o insemnatate religioasa, deoarece multe dintre acesteartefacte reprezinta de fapt barbati, fapt ce a scapat primilorcercetatori care le-au analizat.

"Majoritatea statuetelor care reprezentau siluete umane sau animaledomestice reprezentau de fapt animale cu care primii oameni aveaude a face zi de zi. Statuetele avand rolul de a-i familiariza pecopii cu lumea inconjuratoare precum si de a-i invata despreanatomia umana si animala", declara Lynn Meskel, arheolog in cadrulUniversitatii Stanford. Catalhoyuk este unul dintre cele maiimportante situri arheologice din lume avand o vechime de circa9.000 de ani. A fost caminul a peste 5.000 de oameni care traiau incolibe facute din caramizi. Locuitorii se ocupau cu crestereaanimalelor si agricultura arhaica iar mortii erau ingropati subcase in loc de cimitire. Orasul a functionat continuu timp de circa2.000 de ani. Nu se stie cu exactitate motivul pentru care a fostparasit, cercetatorii banuind ca locuitorii din Catalhoyuk au fostfie decimati de triburile invadatoare dusmane, fie au plecatdatorita deteriorarii pasunilor si terenurilor agricole.

Sursa : Daily Mail

CITESTE SI :