Prima pagină D:News

Statuetele preistorice nu erau mari zeite, ci jucarii

Redactia Descopera.ro | 09.10.2009 | ● Vizualizări: 676
Statuetele preistorice nu erau mari zeite, ci jucarii     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Statuetele antropomorfe realizate din piatra sau lut care reprezentau siluete feminine corpolente nu ar fi simbolizat zeite ale fertilitatii, ci mai degraba jucarii pentru copiii preistorici, afirma un studiu efectuat de arheologii Universtitatii Stanford.

Aproape 200 de figurine stravechi au fost descoperite recent in siturile arheologice din Catalhoyuc, Turcia, una dintre cele mai vechi asezari umane de pe Terra. Statuetele au fost create de mesterii din Neolitic si au o vechime cu cateva mii de ani mai mare decat a ansamblului de la Stonehenge. Statuetele reprezinta vite, capre, oi si siluete feminine corpolente. In decursul deceniului 1960-1970, mai multi arheologi au impamantenit ideea ca aceste statuete feminine cu sani, solduri si abdomene proeminente reprezinta "Zeite Mame" ale fertilitatii, primaverii si maternitatii, fapt ce a dus la dezvoltarea in zona a unei adevarate industrii a turismului feminist care infloreste si astazi. Dar in prezent cercetatorii moderni sunt de parere ca statuetele in cauza nu aveau o insemnatate religioasa, deoarece multe dintre aceste artefacte reprezinta de fapt barbati, fapt ce a scapat primilor cercetatori care le-au analizat.

"Majoritatea statuetelor care reprezentau siluete umane sau animale domestice reprezentau de fapt animale cu care primii oameni aveau de a face zi de zi. Statuetele avand rolul de a-i familiariza pe copii cu lumea inconjuratoare precum si de a-i invata despre anatomia umana si animala", declara Lynn Meskel, arheolog in cadrul Universitatii Stanford. Catalhoyuk este unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume avand o vechime de circa 9.000 de ani. A fost caminul a peste 5.000 de oameni care traiau in colibe facute din caramizi. Locuitorii se ocupau cu cresterea animalelor si agricultura arhaica iar mortii erau ingropati sub case in loc de cimitire. Orasul a functionat continuu timp de circa 2.000 de ani. Nu se stie cu exactitate motivul pentru care a fost parasit, cercetatorii banuind ca locuitorii din Catalhoyuk au fost fie decimati de triburile invadatoare dusmane, fie au plecat datorita deteriorarii pasunilor si terenurilor agricole.

Sursa : Daily Mail

CITESTE SI :