Prima pagină D:News

Cu scannerul la firul ierbii

Redactia Descopera.ro | 09.14.2009 | ● Vizualizări: 165
Cu scannerul la firul ierbii     scanner, plante, informatii genetice, cercetare + zoom
Galerie foto (1)

Se numeste Nanotom si este un super-scanner cu raze X de ultima generatie, prin intermediul caruia pot fi realizate fotografii tridimensionale, cu rezolutie inalta, a structurii interne a obiectelor. El le va permite cercetatorilor de la Universitatea Nottingham, Marea Britanie sa urmareasca progresele cresterii radacinilor plantelor si dezvoltarea structurala a solului, fara a deranja probele examinate si fara a le influenta cresterea.

Prin intermediul super-scannerului Nanotom, cercetatorii de la Universitatea Nottingham, Marea Britanie, spera sa obtina dovada ca radacinile plantelor reactioneaza si se adapteaza la teren si la schimbarile survenite la nivelul acestuia (care depind de factori precum seceta) prin reglarea informatiilor genetice din varful radacinilor.

"Nanotom va revolutiona complet munca noastra in studiul terenului si al interactiunilor acestuia cu plantele. Acum vom putea privi in interiorul acestor structuri fragile pentru a descoperi cum reactioneaza si se adapteaza la terenurile cultivate intensiv radacinile plantelor", a explicat Sacha Mooney de la Departamentul de Agrotehnica si Stiinte ale Mediului din cadrul universitatii britanice.

De altfel, un instrument cu ajutorul caruia se poate vedea inauntrul obiectelor intr-o maniera non-invaziva ar putea deschide multe drumuri in cercetarea stiintifica. Lansat de compania GE Sensing Inspection Technologies, Nanotom este capabil sa produca imagini 3D cu o rezolutie in pixeli care ajunge pana la 500 nanometri si se preteaza unei utilizari multidisciplinare, in variate sectoare ale medicinei si cercetarii, precum si in industrie, in materie de teste non-distructive de evaluare a solidelor, la masuratori tridimensionale si teste de localizare si in analiza defectelor de compozitie.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI