Prima pagină D:News

Liliecii s-au reprofilat. Vaneaza ziua

Redactia Descopera.ro | 09.15.2009 | ● Vizualizări: 223
Liliecii s-au reprofilat. Vaneaza ziua     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Faptul ca liliecii insectivori sunt niste mamifere zburatoare cu activitate exclusiv nocturna, este binecunoscut de toti zoologii. Cu toate acestea, o echipa mixta de specialisti britanici si italieni au descoperit doua specii de lilieci din centrul Italiei care si-au modificat comportamentul in ultimii ani, fenomenul ridicand noi intrebari asupra capacitatii de re-adaptare a animalelor.

Eroul acestei stiri este liliacul soprana (Pipistrellus pygmaeus), o specie de liliac insectivor european. Specia in sine era considerate una eminamente nocturna. Cu toate acestea, specialistii au observat lilieci soprane zburand in mijlocul zilei prin padurile de fagi din canioanele muntoase din centrul Italiei. In cadrul unor observatii de teren mai amanuntite, echipa condusa de Dr. Daniel Russo a mai identificat o specie de liliac cu comportament diurn, liliacul barbastel (Barbastella barbastellus).

Liliecii cu comportament anormal vanau nestingheriti in lumina soarelui, prazile lor obisnuite: viespi, muste, gandaci si libelule. Acest nou comportament se poate dovedi riscant pentru micile mamifere zburatoare, deoarece pe timpul zilei sunt mult mai vulnerabile la atacul pradatorilor specifici din genul pasarilor rapitoare, pisicilor salbatice si vulpilor. Constienti parca de aceste pericole, liliecii observati ieseau la vanatoare doar in cadrul perimetrului canioanelor din apropierea satului Villavallelonga din Abruzzo precum si in umbra canioanelor din Parcul National Molise.

Sursa : BBCNews

CITESTE SI :

AFLA TOTUL DESPRE IMPLICAREA MAFIEI IN VICTORIA ALIATA DIN TIMPUL CELUI DE AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, IN EPISODUL DE AZI AL MARATONULUI "DESCOPERA SECRETELE MAFIEI"!