Prima pagină D:News

Liliecii s-au reprofilat. Vaneaza ziua

09.15.2009 | ● Vizualizări: 222
Liliecii s-au reprofilat. Vaneaza ziua     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Faptul ca liliecii insectivori sunt niste mamifere zburatoare cu activitate exclusiv nocturna, este binecunoscut de toti zoologii. Cu toate acestea, o echipa mixta de specialisti britanici si italieni au descoperit doua specii de lilieci din centrul Italiei care si-au modificat comportamentul in ultimii ani, fenomenul ridicand noi intrebari asupra capacitatii de re-adaptare a animalelor.

Eroul acestei stiri este liliacul soprana (Pipistrelluspygmaeus), o specie de liliac insectivor european. Specia insine era considerate una eminamente nocturna. Cu toate acestea,specialistii au observat lilieci soprane zburand in mijlocul zileiprin padurile de fagi din canioanele muntoase din centrul Italiei.In cadrul unor observatii de teren mai amanuntite, echipa condusade Dr. Daniel Russo a mai identificat o specie de liliac cucomportament diurn, liliacul barbastel (Barbastellabarbastellus).

Liliecii cu comportament anormal vanau nestingheriti in luminasoarelui, prazile lor obisnuite: viespi, muste, gandaci silibelule. Acest nou comportament se poate dovedi riscant pentrumicile mamifere zburatoare, deoarece pe timpul zilei sunt mult maivulnerabile la atacul pradatorilor specifici din genul pasarilorrapitoare, pisicilor salbatice si vulpilor. Constienti parca deaceste pericole, liliecii observati ieseau la vanatoare doar incadrul perimetrului canioanelor din apropierea satuluiVillavallelonga din Abruzzo precum si in umbra canioanelor dinParcul National Molise.

Sursa : BBCNews

CITESTE SI :AFLA TOTUL DESPRE IMPLICAREA MAFIEI IN VICTORIA ALIATA DINTIMPUL CELUI DE AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, IN EPISODUL DE AZI ALMARATONULUI "DESCOPERA SECRETELE MAFIEI"!