Prima pagină D:News

Inghetata si cartofii prajiti “ne iau mintile”

09.17.2009 | ● Vizualizări: 510
Inghetata si cartorii prajiti “ne iau mintile”     aliment, creier, satietate, hormoni, mancare + zoom
Galerie foto (1)

Este vina creierului daca nu reusim sa rezistam la o cupa in plus de inghetata sau la inca o portie de cartofi prajiti. Grasimile din anumite alimente ajung imediat la creier, facandu-l sa “spuna” organismului ca trebuie sa ignore semnalele de satietate, transmise de leptina si insulina, hormonii implicati in reglarea apetitului.

Descoperirea apartine cercetatorilor de la Soutwestern MedicalCenter din cadrul Universitatii Texas, care au demonstrat ca labaza acestui mecanism se afla un anumit acid gras, acidul palmitic."In mod normal, corpul nostru ne spune cand am mancat suficient,dar acest lucru nu se intampla in cazul unor alimente deosebit debune", a declarat Deborah Clegg, sefa echipei de cercetatori care arealizat studiul in cauza pe rozatoare.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca intreaga chimie a creierului sepoate schimba intr-un timp foarte scurt. Cand mancam ceva foartebogat in grasimi, a explicat Clegg, creierul se blocheaza sidezvoltam rezistenta la mesajele transmise de insulina si leptina.Prin urmare, intrucat nu mai "receptionam" mesajul de satietate,sfarsim prin a manca foarte mult. In creierul cobailor,cercetatorii au reusit sa fotografieze actiunea a trei tipuridiferite de acizi grasi, administrati prin metode diverse. A fostutilizat acidul palmitic (prezent in unt, branzeturi, lapte sicarne), acizii grasi monosaturati si acidul oleic, cel din uleiulde masline. "Am remarcat ca acidul palmitic reduce in mod specificabilitatea insulinei si a leptinei de a activa acea cascada desemnale intracelulare care ne face sa ne oprim din mancat candsuntem satui", a mai precizat cercetatoarea.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

AFLA TOTUL DESPRE CRIMA ORGANIZATA DIN ROMANIA, INURMATORUL EPISOD AL MARATONULUI "DESCOPERA SECRETELEMAFIEI"!