Prima pagină D:News

Un tezaur viking a fost expus in Anglia

09.17.2009 | ● Vizualizări: 288
Un tezaur viking a fost expus in Anglia     arheologie, tezaur, comoara, argint, viking + zoom
Galerie foto (1)

Un vas mare de argint, bogat decorat si plin cu monede si alte obiecte din metal pretios, a a fost descoperit in anul 2007. Dupa o minutioasa munca de restaurare, piesele sunt expuse, incepand de azi, la Muzeul din Yorkshire, Marea Britanie.

Desi acoperite de pamant si putin afectate de coroziuneadotarata prezentei altor metale - plumb si cupru - alaturi deargint, monedele si celelalte obiecte din tezaur se afla, totusi,intr-o stare de conservare surprinzator de buna.

Tezaurul a fost descoperit in anul 2007, cu ajutorul unuidetector de metale, de catre un pasionat cautator de comori, DavidWhelan, si fiul sau, Andrew.

David Whelan a descris ceea ce gasise drept ceva care arata caun fel de "bila plina de noroi".Examinata mai atent, "bila" s-a dovedit a fi un vas de argint incare se gaseau 617 monede si alte 67 de obiecte - bijuterii,lingouri si bucati mai mici de argint.

Vasul dateaza din secolul al IX-lea si a fost lucrat pecontinent, in imperiul lui Carol cel Mare. O parte din argintprovine din Orientul Mijlociu si din Afghanistan.

Sursa: BBC

CITESTE SI: