Prima pagină D:News

Alexandru cel Mare era sexy pentru antici

Redactia Descopera.ro | 09.18.2009 | ● Vizualizări: 953
Alexandru cel Mare era sexy pentru antici     no tags + zoom
Galerie foto (1)

A fost decoperit un nou portret antic al celebrului cuceritor, prezentat de asta data drept un barbat de-a dreptul sexy, anunta arheologii israelieni din cadrul Universitatii din Haifa.

Portretul sau este gravat fin pe o gema de culoare rosie a carei vechime depaseste 2.300 ani. Piatra are o dimensiune de doar cativa centimetri lungime si a fost descoperita de un student al Universitatii din Washington sub ruinele unei cladiri publice din perioada elenistica construita la Tel Dor, un port important al Israelului antic. Locatia situata la 30 km sud de orasul Haifa a fost un punct de trecere si popas pe unde au marsaluit armatele macedonene spre Egipt.

Iudeii care traiau in Dor s-au predat lui Alexandru fara impotrivire, locul ramanand timp de peste 200 de ani un centru al culturii elenistice in Israel. Gema prezinta un portret al lui Alexandru realizat in stil grecesc. Chipul sau gravat in profil prezinta in mod bizar trasaturi care astazi sunt considerate ca fiind sexy. Parul cuceritorului este lung si ondulat, ochii sunt mari si au o privire intensa, obrajii sunt pronuntati iar linia gatului este eleganta.

Gravorul antic l-a reprezentat fara sa omita niciuna din caracteristicile macedoneanului. "Imparatul Alexandru este tanar si viguros, cu o barbie pronuntata, nas drept si par lung si cret care cadea in valuri pe umeri", declara Ayelet Gilboa, seful departamentului de arheologie al Universitatii din Haifa. Cu toate ca Alexandru s-a folosit de propria-i imagine ca de un instrument de propaganda, numeroasele sale portrete fiind raspandite in tot imperiul, imaginile gravate pe geme sunt foarte rare. Majoritatea expertilor au cazut de acord ca gema descoperita la Tel Dor prezinta cel mai detaliat portret facial al stravechiului razboinic.

Citeste astazi, in cadrul maratonului DESCOPERA SECRETELE MAFIEI despre victoria caracatitei mafiote si asasinarea generalului Dalla Chiesa.

Sursa : Discovery

CITESTE SI :