Prima pagină D:News

A fost descoperit un super-vulcan stins in Alpii occidentali

Redactia Descopera.ro | 09.23.2009 | ● Vizualizări: 529
A fost descoperit un super-vulcan stins in Alpii occidentali     vulcan, alpi, geologie, eruptie, scoarta terestra + zoom
Galerie foto (1)

Descoperirea unui gigantic vulcan in regiunea piemonteza Valsesia a fost facuta de o echipa italo-americana de cercetatori, condusa de geologul James Quick, pro-rector al Universitatii Dallas si Silvano Sinigoi, profesor de petrografie la Universitatea Trieste.

Cea mai importanta parte a descoperirii, anuntata in ultimul numar al revistei "Geology", rezida in faptul ca pentru prima pot fi observate in direct partile cele mai profunde si mai inaccesibile ale conductelor prin care vulcanul era alimentat. "Acest lucru este posibil gratie faptului ca orogeneza alpina, adica acea dinamica lenta care a condus la formarea Muntilor Alpi, a rasturnat scoarta terestra facand sa iasa la suprafata tot aparatul magmatic aflat sub vulcan, pana la o adancime de 25 km. Astfel, avem la dispozitie, pentru prima oara, o sectiune din complexul sau sistem de alimentare", a explicat profesorul Sinigoi.

Giganticul vulcan a fost activ cu circa 290 milioane de ani in urma, generand puternice eruptii capabile sa intunece atmosfera si sa modifice clima la nivel global. Apoi, dupa cateva milioane de ani de activitate, a "luat o pauza" si nemaifiind alimentat de magme profunde, s-a prabusit formand un abis cu un diametru de circa 15 km. Chiar daca acum este inactiv, super-vulcanul din Valsesia promite sa revolutioneze cunostintele geologilor cu privire la structura profunda a ceea ce grecii antici indicau ca fiind "furnalul" lui Hefaistos, zeul focului.

Sursa: Corriere della Sera

Citeste Triunghiul de Aur, "Bermudele" heroinei, episodul de astazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei!

CITESTE SI: