Prima pagină D:News

Transformari ale sinelui, un atelier interactiv cu Stefan Vianu

10.08.2009 | ● Vizualizări: 103
Transformari ale sinelui, un atelier interactiv cu Stefan Vianu     Fundatia Calea Victoriei , atelier, cunoastere, stefan vianu, credinta + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita din 29 octombrie, 19:00, la un atelier de filozofie cu un lector de exceptie. Scopul acestui atelier este de a aborda, din mai multe perspective, vechea problema a transformarii sinelui. Eliminata din filozofia moderna de sorginte carteziana, aceasta problematica revine in modernitatea tarzie, de la Nietzsche la ultimul Foucault.

Si nu numai in filozofie. Rilke, bunaoara, ne spune: "voiestetransformarea", nu te multumi cu ceea ce esti! Motorultransformarii este iubirea - terestra si divina. Pentru acestifilozofi, mistici si poeti iubirea de sine este, din punct devedere spiritual, legitima, daca este orientata catre "scanteiadivina" din suflet, fara ca aceasta orientare sa excluda neaparatceea ce tine de domeniul sensibilului.
Metafizica occidentala oscilieaza asadar intre diferitele conceptiiidealist-ascetice si tematizari ale legaturii profunde dintre"elanurile divine" (Bruno) si facultatile "inferioare" - simturi,imaginatie - ale sufletului.

Temele atelierelor:
1. Descoperirea sinelui: Socrate, Platon,Plotin.
2. Dincolo de idealism: filozofia intrupata aAlchimistilor. "Arta" alchimica si arta moderna: Paracelsus, C. G.Jung, Fr. Bonardel.
3. Eros si Magie la Giordano Bruno.
4. Sinele in devenire. Credinta si (sau)cunoastere: Hegel, Kierkegaard, Nietzsche.

Sugestii de lectura pentru atelier:
PLATON, Opere I - VII, Editura stiintifica, Bucuresti, 1974 -1989
C. G. JUNG, Studii despre reprezentarile alchimice, Teora,1999
G. BRUNO, Despre eroicele avanturi, Humanitas, 2009
I. P. CULIANU, Eros si magie in Renastere, Polirom, 2003
C. G. W. HEGEL, Fenomenologia spiritului, IRI, 2000
S. KIERKEGAARD, Opere I - II, Humanitas
NIETZSCHE, Opere complete, 1 - 5, Hestia

Friedrich Nietzsche, Also sprach Zarathustra - De VolkerGerhardt, Friedrich Nietzsch Akademie Verlag, 2000 ISBN 3050028726,9783050028729 408 p.
Stefan Vianu detine doctorat in filosofie la Universitatea dinGeneva, diploma de studii superioare in filosofie la Universitateadin Geneva precum si licenţa in teologie la Universitatea dinGeneva. Este lector universitar la Universitatea de Arhitecturadin Bucureşti si a beneficiat de bursa a "Colegiului NouaEuropa".

Durata curs: 4 ateliere
Frecventa: saptaminal
Cost curs: adulti - 130 ron /elevi, studenti -100 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data: 29 octombrie, 19:00