Prima pagină D:News

De ce a cazut Imperiul Maya?

10.18.2009 | ● Vizualizări: 1819
De ce a cazut Imperiul Maya?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Timp de 1 200 de ani, Maya au dominat America Centrala. La apogeul lor, in jurul anului 900 d.Hr., orasele mayase aveau o densitate demografica mai mare de 1 300 de locuitori pe kilometru patrat – comparabila cu aceea a oraselor medii de astazi.

Chiar si in zonele rurale, Maya numara intre 150 si 250locuitori pe kilometru patrat. Dar dintr-o data, s-a asternutlinistea. O liniste care atesta unul dintre cele mai cumplitedezastre demografice din antichitatea umana - sucombarea candvavibrantei societati mayase. Ce s-a intamplat? Unii dintrecercetatorii NASA cred ca detin cateva raspunsuri bune.

"Si-au facut-o cu mana lor", sustine arheologul veteran Tom Sever."Mayasii sunt adesea reprezentati ca niste oameni ce traiau intr-ocompleta armonie cu mediu lor. Dar la fel ca multe culturi dedinainte si de dupa ei, au sfarsit prin a despaduri si a-sidistruge peisajele intr-un efort de adaptare pe timpuri grele", amai adaugat el.

O seceta majora s-a manifestat cam in acelasi timp cu momentul incare Maya a inceput sa cunoasca declinul. Iar la data colapsuluilor, mayasii defrisasera deja majoritatea copacilor de pe suprafeteintinse pentru a elibera campurile in vederea cultivarii porumbuluinecesar hranirii populatiei crescande. Au taiat, de asememenea,lemenele pentru foc si pentru obtinerea materialelor deconstructii.

"Trebuiau sa arda douazeci de copaci pentru a incalzi calcarulnecesar realizarii unui metru patrat din mortarul pe care ilfoloseau la construirea impunatoarelor lor temple, lacuri deacumulare si monumente", explica Sever. Specialistul si echipa sade cercetare sunt de parere ca dezvoltarea fulminanta si haotica amayasilor a impiedicat repopularea cu vegetatie a pamanturilor.Agricultura exagerata pare sa le fi adus sfarsitul. Iar seceta nu afacut dificila doar productia suficienta de mancare, dar aimpiedicat si depozitarea unei cantitati de apa necesaresupravietuirii in sezonul secetos.

Desigur, un singur factor nu ingenuncheaza o intreaga civilizatie,dar probabil ca despaduririle aducatoare de seceta au condus laexacerbarea unor alte probleme precum agitatie civica, razboi,foamete si boli in vechea societate mayasa. Aceste elemente ar fiputut avea natura sa duca la disparitia infloritoareicivilizatii.

Sursa: Terradaily

CITESTE SI: