Prima pagină D:News

Viitorii locuitorii ai bazei selenare vor putea consuma apa de pe Luna?

10.21.2009 | ● Vizualizări: 95
Viitorii locuitorii ai bazei selenare vor putea consuma apa de pe Luna?     Luna, apa pe luna, baza lunara, ESA, SARA, regolit, particule, protoni + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii au rezolvat recent unele dintre cele mai persistente mistere ale Lunii, inclusiv felul in care satelitul natural al Pamantului isi produce singur apa.

Conform celor mai recente descoperiri, Luna se comporta precumun burete urias. Suprafata lunara este acoperita de un strat departicule de praf si pietris denumit regolit. Acesta absoarbeparticulele incarcate electric emise de Soare. Particuleleincarcate electric interactioneaza cu moleculele de oxigen dejaprezente in praful lunar. Procesul conduce la formarea combinatieichimice H2O, deci a apei.

Protonii sunt prinsi in spatiile dintre granule, absorbiti si apoiinteractionati cu oxigenul din regolitul lunar pentru a producehidroxil si apa. Deci exista apa pe Luna, stim si cum estegenerata, dar ce insemnatate are aceasta dintr-o perspectiva umanapragmatica? Ar putea oamenii care traiesc pe o baza lunara saconsume aceasta apa, de exemplu?

"Principala problema in a face apa disponibila consumului uman estemodalitatea extragerii sale din pietrele lunare. Aceasta este oprovocare foarte mare din punct de vedere tehnologic si trebuierezolvata inainte de toate", declara Detlef Koschny, cercetator alEuropean Space Agency.

Descoperirea, realizata cu ajutorul SARA - un instrument construitin comun de grupuri stiintifice din Suedia, India, Japonia siElvetia - ar trebui sa ajute la pavarea drumului catre intelegereaposibilitatii si a modului in care o baza lunara s-ar putea bizuipe apa de pe Luna pentru locuitorii sai umanai.

Potrivit lui Koschny, mai avem mult inainte sa obtinem si sainmagazinam aceasta apa insa intelegerea producerii ei pe Luna esteun important prim pas in stabilirea unei metode de a o colecta.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTESI: