Prima pagină D:News

Multe ore de privit la televizor = risc mai mare de depresie

10.25.2009 | ● Vizualizări: 220
Multe ore de privit la televizor = risc mai mare de depresie     medicina, depresie, televizor, lumina, melatonina + zoom
Galerie foto (1)

Copiii care se uita la televizor pana noaptea tarziu ar putea prezenta un risc mai mare de a suferi de depresii, considera autorii unui studiu realizat la Universitatea de Stat din Ohio, SUA.

Se stia deja ca numarul de cazuri de depresie a crescut odata curaspandirea iluminatului electric, iar cercetatorii cred caexpunerea indelungata la lumina artficiala are efecte nefasteasupra sanatatii emotionale a oamenilor, iar lumina albastruie atelevizorului este in mod deosebit nociva.

Studiul a fost efectuat pe animale de laborator (soareci), careau prezentat simptome asociate depresiei mai accentuate, in urmaexpunerii la lumina 24 de ore din 24, comparativ cu soarecii careau fost expusi unui ciclu de lumina-intuneric cu durateasemanatoare ciclurilor naturale noapte-zi.

Intensitatea simptomelor de depresie a crescut odata cu durataexpunerii la lumina artificiala.Cercetatorii cred ca aceste concluzii pot fi aplicate si laoameni, avand implicatii in situatii ca munca in schimburi denoapte, obiceiul de a lasa copii sa se uite la televizor searatarziu, dar si iluminatul puternic si neintrerupt din unitatilespitalicesti de terapie intensiva.

Autorii studiului cred ca este vorba despre influenta luminiiasupra unui hormon numit melatonina, a carui secretie este inhibatade expunerea la lumina, in special la lumina albastra.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: