Prima pagină D:News

Imbatranesc lupii din America ?

10.30.2009 | ● Vizualizări: 198
Imbatranesc lupii din America ?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Expertii americani in comportamentul lupilor trag semnalul de alarma asupra unei chestiuni importante care pune in pericol insasi existenta pe viitor a lupilor din toate statele americane, cu exceptia Alaskai.

Conform ultimelor estimari de teren, se pare ca populatiile delupi sunt afectate de un proces neasteptat de imbatranireaaccelerata, fapt care are un impact asupra relatiei prada-pradatordin arealele unde mai traiesc lupi.

In urma studierii modului in care imbatranirea afecteaza abilitatealupilor de a ataca cerbi wapiti, principala lor prada, cercetatoriiau concluzionat ca majoritatea lupilor incep sa moara inainte de ase instala procesul normal de imbatranire. Situatia este unaalarmanta, deoarece daca pana in prezent se stia ca lupii incep saimbatraneasca dupa varsta de 8 ani, noile date arata ca lupii dinprezent incep sa prezinte semne de imbatranire avansata dupa varstade doar 3 ani.

"Multi biologi eminenti sustin ca procesul de imbatranire survinerar in natura, deoarece majoritatea animalelor mor din diversemotive inainte sa apuce sa imbatraneasca. Studiile mele contrazicpartial aceasta teorie, demonstrand printre alele ca imbatranireaprecoce a lupilor are consecinte ecologice nebanuite asupraecosistemelor unde traiesc aceste populatii" sustine Dr. DanielMacNulty din cadrul Michigan Technological University

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :