Prima pagină D:News

Frescele mayase deschid o fereastra spre trecut

Redactia Descopera.ro | 11.11.2009 | ● Vizualizări: 90
Frescele mayase deschid o fereastra spre trecut     arheologie, maya, pictura, inscriptie + zoom
Galerie foto (1)

Picturi murale recent descoperite dezvaluie scene din viata de zi cu zi a mayasilor.

Picturile au fost descoperite in cursul sapaturilor arheologice pentru studierea unei piramide din situl arhelogic Calakmul, aflat pe teritoriul Mexicului, in apropierea granitei cu Guatemala.

Desi vestigiile civilizatiei maya sunt studiate de peste un secol, este pentru prima data cand arheologii fac o astfel de descoperire.

Ca si alte civilizatii, cea mayasa a lasat mai cu seama urme ce documenteaza modul de viata al claselor superioare ale societatii si in mult mica masura vestigii care sa arunce lumina asupra felului in care traiau oamenii de rand, care constituiau populatia majoritara.Or, aceste picturi murale ii infatiseaza tocmai pe acesti oameni din paturile inferioare ale societatii mayase, ceea ce le face deosebit de valoroase.

Imaginile reprezinta oameni ocupati cu indeletiniciri obisnuite, de zi cu zi, cum ar fi prepararea hranei, si sunt insotite de inscriptii care denumesc ocupatia fiecaruia.

Civilizatia maya a atins apogeul dezvoltarii sale aproximativ intre anii 250-900 si a disparut curand dupa sosirea conchistadorilor spanioli, in secolul al XVI-lea.

Sursa: FOXNews

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI