Prima pagină D:News

NASA incearca sa-l salveze pe Spirit, “prizonier” pe Marte

Redactia Descopera.ro | 11.16.2009 | ● Vizualizări: 274
NASA incearca sa-l salveze pe Spirit, “prizonier” pe Marte     nasa, marte, sonda + zoom
Galerie foto (1)

De maine, 17 noiembrie, NASA va incepe sa transmita comenzi pe Marte, cu scopul de a salva roverul Spirit, “prizonier” in nisipul dintr-un crater.

Inca din 23 aprilie, anul acesta, roverul Spirit s-a impotmolit intr-un sit denumit 'Troy" de pe solul martian si de-atunci expertii agentiei spatiale americane si-au dat seama ca a-l elibera nu va fi o joaca de copii. Gravitatea situatiei a fost de altfel demonstrata in cadrul a numeroase teste facute pe Terra, care au simulat conditiile in care se afla Spirit pe solul martian.

"Salvarea lui Spirit reprezinta un efort de lunga durata si exista si probabilitatea ca tentativele noastre sa esueze", a comentat directorul programului Nasa pentru explorarea planetei Marte, Doug McCuistion.
Acum specialistii sunt pregatiti sa accepte si cel mai rau scenariu: cel in care roverul ajuns pe Marte in ianuarie 2004 ar putea sa-si fi incheiat misiunea, care oricum a fost una neobisnuit de indelungata; trebuia sa dureze 3 luni, dar a continuat vreme de 5 ani. Tehnicienii nu intentioneaza insa sa se dea batuti, ei fiind pregatiti sa transmita maine prima comanda menita a actiona cinci din cele sase roti ale roverului (cea de-a sasea este scoasa din uz din 2006).
Rezultatul manevrei va fi clar atunci cand Spirit va trimite pe Terra respectivele date, si in baza rezultatului tehnicienii vor putea programa faza succesiva a manevrei. Daca se va dovedi necesar, ei sunt gata sa prelungeasca manevrele de salvare a lui Spirit cel putin pana la inceputul anului viitor.


Sursa: ANSACITESTE SI:

Tag-uri: nasa | marte | sonda

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI