Prima pagină D:News

Peste 100 de ghetari se indreapta catre Noua Zeelanda

Redactia Descopera.ro | 11.25.2009 | ● Vizualizări: 684
Peste 100 de ghetari se indreapta catre Noua Zeelanda     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Mai mult de o suta de ghetari desprinsi din calota glaciara a Antarcticii plutesc in deriva spre Noua Zeelanda, un fenomen rar ce a nascut panica pe coasta maritima a tarii.

Un glaciolog al Diviziei Australiano-Antarctice sustine ca blocurile de gheata, depistate prin fotografii realizate din satelit, au trecut de Insulele Auckland si se indreapta catre Insula de Sud a Noii Zeelande, aflata la aproximativ 450 kilometri nord-vest.

Omul de stiinta Neal Young a declarat ca peste 100 de iceberg-uri, unele avand diametre de pana la 200 metri, au fost observate intr-un singur grup, semn ca ar mai putea exista mult altele. Conform cercetatorului, acestea sunt ramasitele unei banchize mari, de aproximativ 30 kilometri patrati, care s-a desprins de continentul Antarctic pe masura ce temperatura marii si a aerului au crescut din pricina incalzirii globale.

Un numar atat de mare de ghetari nu a mai fost vazut plutind la o asemenea apropiere de Noua Zeelenda din 2006, atunci cand un grup asemanator a trecut la 25 kilometri de linia de coasta a tarii - primul eveniment de acest fel, de dupa 1931. Noua Zeelenda a alarmat deja navigatia de coasta din regiunea aflata in Oceanul Sudic, acolo unde au fost reperati ghetarii.

Originea fragmentelor de gheata a fost identificata in giganticele fragmente vazute luna aceasta in apropierea insulei australiene Macqarie, intre care una era estimata la doi kilometri si inca una era de doua ori mai mare decat stadionul olimpic "Cuibul de Pasare" din Beijing. "Daca actualele tendinte de incalzire globala vor continua, ar trebui sa anticipam observarea si mai multor ghetari plutind in deriva pe oceane precum si ruperea tot mai accentuata a bachizelor", a declarat Young.

Sursa: Yahoo

CITESTE SI:

Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru!