Prima pagină D:News

De ce traim mai mult decat maimutele?

Redactia Descopera.ro | 12.03.2009 | ● Vizualizări: 574
De ce traim mai mult decat maimutele?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

In ciuda similaritatii genetice dintre oameni si maimutele antropoide, acestea din urmadepasesc rareori varsta de 50 de ani. Intrigati de acesta diferenta, un grup de cercetatori americani a reusit sa afle de ce oamenii traiesc dublul unei vieti obisnuite de cimpanzeu, gorila sau orangutan.

Marea diferenta consta in bagajul genetica al oamenilor care au dezvoltat gene care administreaza mai bine eliminarea infectiilor si duc in egala masura la sintetizarea optima a colesterolului ridicat din cauza dietei bogate in carne, afirma profesorul Caleb Finch din cadrul USC Davis School of Gerintology.

Tot el este de parere ca aceste avantaje genetice evolutionare sunt cauzate de o mica diferenta din secventa de ADN uman. Astfel adaptate, genele ajuta dieta zilnica, dar in acelasi timp cresc riscurile oamenilor in privinta dobandirii cancerului, bolilor de inima si dementei, comparativ cu primatele salbatice care stau mult mai bine decat noi la aceste capitole. Un alt avantaj al oamenilor in fata maimutelor este acela referitor la capacitatea crescuta a organismului uman de a face fata infectiilor.

"De-a lungul timpului, consumul de carne cruda deseori infestata cu paraziti a stimulat infectiile cornice care accentueaza procesul imbatranirii. Pentru a contracara, organismul omenesc a dezvoltat in timp o variatie unica a genei care transporta colesterolul, celebra apolipoproteina E, care regularizeaza infectiile si imbatranirea creierului si a arterelor. Cu alte cuvinte, gena ApoeE3 este un prototip al altor gene care au permis schimbari decisive in privinta duratei de viata a oamenilor, alaturi de cresterea capacitatii creierului, in ciuda dietei noastre diferita de cea a maimutelor", adauga profesorul Finch.

Sursa : ScienceDaily

CITESTE SI :