Prima pagină D:News

Oceanele ar putea hrani intreaga rasa umana

Redactia Descopera.ro | 12.04.2009 | ● Vizualizări: 705
no title     no tags + zoom
Galerie foto (5)

Potrivit unui studiu coordonat de Carlos Duarte de la Universitatea Insulelor Baleare, Spania, daca procesele necesare extinderii si imbunatatirii acvaculturii marine vor fi urmate, oceanele ar putea deveni o sursa principala de hrana pentru umanitate.

Cum populatia mondiala se afla in plina crestere, lipsa de apa potabila si de spatiu anunta o incapacitate tot mai apropiata a agrigulturii de a satisface nevoia de hrana a populatiei.

Desi, in ultimele doua decade, capturile de pesti au intrat in declin la nivel global si masurile de conservare alaturi de un consum controlat au permis doar o refacere limita a speciilor, acvacultura marina prezinta un mare potential in ce priveste cultivarea sustenabila, acest proces aflandu-se deja pe rol.

Profesorul Duarte si colegii sai sunt de parere ca aceasta crestere va depinde de adaptarea tehnicilor curente in asa fel incat hrana necesara animalelor marine sa fie ea insasi procurata din acvacultura, decat recoltata de pe sol si derivata din agricultura.

Acest obiectiv este fezabil, cred cercetatorii, daca mai multe animale aflate pe o pozitie inferioara in lantul trofic vor fi cultivate, ca de exemplu planctonul si algele. Acestea ar putea fi folosite ca sursa de hrana atat pentru oameni cat si pentru pesti.

Noile tehnologii se vor dovedi, de asemenea, utile, permitandu-le operatorilor din acvacultura sa se extinda spre locatii mai expuse, de coasta. Desi un anumit impact asupra mediului este previzibil in urma acestei expansiuni a acvaculturii marine, el parte modest comparativ cu acela rezultat de productia de hrana de pe sol.

Sursa: Phenomenica

CITESTE SI: