Prima pagină D:News

Razboiul rozelor: cu sau fara flori in spital?

Redactia Descopera.ro | 12.17.2009 | ● Vizualizări: 214
Razboiul rozelor: cu sau fara flori in spital?     medicina, sanatate, psihologie, floare, spital + zoom
Galerie foto (1)

Tot mai multe spitale britanice au inceput sa interzica introducerea florilor in incinta lor, motivandu-si decizia prin faptul ca vazele cu flori in apa reprezinta un pericol pentru pacienti si personalul medical. Dar un studiu britanic afirma ca riscurile sunt mult mai mici decat se crede, iar florile au, dimpotriva, un efect benefic asupra starii pacientilor.

Personalul medical se teme ca apa statuta din vaze ar reprezenta un mediu favorabil pentru inmultirea microorganismelor, dintre care unele ar putea fi nocive pentru pacientii internati.

Un alt argument este teama ca vazele pline cu apa s-ar putea rasturna, creand un pericol imediat de alunecare si chiar de electrocutare si producand defectarea aparaturii electrice din jurul patului bolnavului.

Ca urmare, multe spitale au adoptat politica "fara flori", interzicand vizitatorilor sa duca buchete de flori rudelor si prietenilor internati.

Insa cercetatorii de la Imperial College din Londra, Marea Britanie, afirma ca nu s-a inregistrat pana acum nici un caz de infectie produsa de germenii din apa in care au stat flori, iar riscul rasturnarii priveste nu numai vazele, ci si alte recipiente cu mancare si bautura amplasate in apropierea patului - or, acestea nu sunt interzise in spitale. Solutia ar fi proiectarea unor dispozitive simple de siguranta, prinse in perete, care sa previna rasturnarea vaselor cu flori.

Pe de alta parte, afirma autorii studiului, prezenta florilor in camera unui bolnav nu numai ca face parte dintr-o traditie culturala importanta, dar are un efect remarcabil asupra starii bolnavilor.

Un experiment a aratat ca, dintre pacientii recent operati, aceia care stateau in incaperi unde se gaseau plante de apartament sau flori in vaze aveau nevoie de cantitati mai mici de analgezice (medicamente pentru calmarea durerilor) decat ceilalti.

De asemenea, in prezenta florilor, tensiunea arteriala a pacientilor e mai mica, anxietatea si oboseala sunt mai putin intense si sunt stimulate sentimentele pozitive, ceea ce grabeste recuperarea.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: