Prima pagină D:News

Sange artificial pentru soldatii raniti

Redactia Descopera.ro | 12.18.2009 | ● Vizualizări: 397
no title     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii americani au declarat recent ca au reusit, in premiera mondiala, sa creeze un lichid care va substitui sangele pierdut in lupta de soldatii dislocati in teatrele de operatiuni din Afganistan si Irak.

Savantii din cadrul Case Western Reserve University au anuntat ca "sangele artificial" este deja folosit in diverse tratamente medicale aprobate de autoritati.
Mai mult decat atat, in fata penuriei de sange natural si a refuzului afisat de tot mai multi cetateni americani care nu vor sa isi doneze sangele pentru soldatii care lupta in Irak si Afganistan, autoritatile de la Washington au luat decizia ca sangele artificial sa fie folosit in mod experimental pentru soldatii raniti.
Cercetatorii James Bertram si Erin Lavik au creat sangele cu ajutorul unor polimeri biodegradabili care se pare ca sunt acceptati de organismul uman.
"Armata a fost intotdeauna un veritabil varf de lance in campul dezvoltatii tehnologiilor alternative medicale. Multe rani, in special cele cauzate de explozii, nu pot fi tratate eficient deoarece sunt adanci si provoaca sangerari interne greu se stopat. Cu ajutorul sangelui artificial si al bandajelor biodegradabile speram sa reducem numarul victimelor ranite in viitoarele razboaie" incheie Dr. Erin Lavik

Sursa : BBCNews

CITESTE SI :ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI