Prima pagină D:News

A murit incercand sa-si pastreze tineretea

Redactia Descopera.ro | 12.23.2009 | ● Vizualizări: 464
A murit incercand sa-si pastreze tineretea     istorie, medicina legala, aur, mercur, intoxicatie, elixir, Diane de Poitiers + zoom
Galerie foto (1)

Un caz de medicina legala vechi de peste patru secole: specialistii cred ca Diane de Poitiers, favorita regelui Frantei Henric al II-lea, care a domnit in secolul al XVI-lea, a murit intoxicata cu un “elixir al tineretii” ce continea aur.

Elixirul, foarte popular la curtea regala a Frantei, in secolul al XVI-lea, era preparat de spiteri si alchimisti si continea clorura de aur si dietili-eter.

Diane de Poitiers (1499-1566) era celebra pentru frumusetea ei si pentru faptul ca arata mult mai tanara decat era in realitate. Dar e putin probabil ca acest lucru sa se fi datorat elixirului, de vreme ce acesta i-a provocat o intoxicatie ce s-a dovedit, in cele din urma, fatala.

Ramasitele Dianei de Poitiers au fost descoperite abia in 2008. Dupa moartea regelui, in 1559, favorita a fost izgonita de la curte de catre regina-vaduva Caterina de Medici si s-a retras la castelul Anet, daruit ei de catre rege, unde s-a stins in 1566.

Trupul ei a fost ingropat intr-o capela funerara anume construita, dar mormantul a fost devastat in zilele revolutiei franceze, iar scheletul a fost aruncat intr-o groapa comuna din afara zidurilor domeniului.

Cercetatorii francezi Joel Poupon si Philippe Charlier au incercat sa identifice ramasitele Dianei de Poitiers printre cele aflate in groapa comuna. Ei au descoperit un schelet ale carui caracteristici se potrivesc cu ceea ce se stie despre ea: varsta la care a murit, infatisarea ei atletica si faptul ca isi rupsese candva un picior, in timpul unei plimbari calare (scheletul prezinta urmele unei fracturi vindecate).

In acelasi timp, au descoperit ca Diane de Poitiers suferise, spre sfarsitul vietii, de o fragilitate a oaselor si o subtiere a parului - simptome caracteristice intoxicatiei cronice cu aur.

Analiza firelor de par a aratat ca acestea contineau cantitati neobisnuit de mari de aur, despre care specialistii cred ca provine din "elixirul tineretii" pe care favorita regala l-a consumat timp de mai multi ani.

In plus, in oase au fost gasite urme de mercur, despre care se stie ca era utilizat la prepararea medicamentelor ce contineau aur.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: