Prima pagină D:News

Textile terapeutice pentru diabetici

Redactia Descopera.ro | 01.07.2010 | ● Vizualizări: 349
Textile terapeutice pentru diabetici     medicina, sanatate, diabet, ciorap, soseta, textil, zeolit, monoxid de azot, material + zoom
Galerie foto (1)

In curand, bolnavii de diabet ar putea beneficia de o metoda de tratament pe cat de eficienta, pe atat de originala: ciorapi sau branturi confectionate dintr-un material special, care elibereaza in mod continuu monoxid de azot – substanta care stimuleaza circulatia sangelui si regleaza diferite alte functii ale organismului.

Studii anterioare au aratat ca, in cazul diabeticilor, organismul produce mai putin monoxid de azot decat in cazul persoanelor sanatoase, iar cresterea cantitatii acestei substante ar putea ajuta la evitarea unor complicatii care apar frecvent la bolnavii de diabet.

Acestia ar putea beneficia de pe urma inventarii unei noi clase de materiale cu proprietati remarcabile: materiale textile hi-tech cu insusiri terapeutice.

Textilele terapeutice vor fi confectionate dintr-un polimer special, impermeabil la apa, in care sunt incorporati zeoliti - un tip de minerale poroase - saturati in prealabil cu monoxid de azot si care elibereaza treptat aceasta substanta, in cursul utilizarii.

Pentru moment, specialistii americani care au inventat procedeul au in vedere utilizarea lui pentru confectionarea unor bandaje care sa inveleasca organele destinate transplanturilor. Monoxidul de azot eliberat din zeoliti va stimula circulatia sanguina, mentinand viabilitatea organelor.

Sursa: Top News

CITESTE SI: