Prima pagină D:News

Machiajul Cleopatrei avea rol terapeutic

Redactia Descopera.ro | 01.11.2010 | ● Vizualizări: 524
Machiajul Cleopatrei avea rol terapeutic     medicina, sanatate, istorie, arheologie, plumb, Cleopatra, Egipt, laurionit, ochi + zoom
Galerie foto (1)

Obiceiul egiptenilor antici de a-si farda intens ochii nu tinea numai de infrumusetarea chipului, ci avea si rolul de a proteja ochii impotriva unor infectii, sustin cativa cercetatori francezi.

Efectul se datora sarurilor de plumb prezente in substantele colorante utilizate.

Desi plumbul, in cantitate mare, este toxic pentru organismul uman, in schimb, cantitatile mici de saruri de plumb din fardul egiptean antic produc oxid de azot, care distruge bacteriile ce ar putea produce infectii oculare.

Cercetatorii de la Muzeul Luvru si Centrul National de Cercetari Stiintifice din Franta au folosit un electrod minuscul pentru a studia efectul sarii de plumb numita laurionit, utilizate de egiptenii antici, asupra celulelor.

Ei a constatat ca respectiva sare de plumb stimuleaza apararea imuna non-specifica, avand, astfel, un rol protector impotriva infectiilor.

Nu numai egiptenii, ci si grecii si romanii antici cunosteau proprietatile terapeutice ale anumitor substante utilizate pentru machiaj si le utilizau si in scopul protejarii sanatatii.

Sursa: BBC

CITESTE SI: