Home » D:News » Cateva kilograme in plus nu strica, la batranete

Cateva kilograme in plus nu strica, la batranete

Cateva kilograme in plus nu strica, la batranete
Publicat: 29.01.2010
Contrazicand teoria conform careia oamenii subponderali au sanse sa traiasca mai mult, un studiu recent arata ca un usor surplus de greutate poate fi util persoanelor varstnice, marindu-le speranta de viata.

Adultii cu varsta de peste 70 de ani, care au cateva kilograme
peste greutatea considerata normala – conform normelor actuale – au
sanse mai mari sa depaseasca 80 de ani, arata studiul, inceput in
1996 si care a fost realizat cu participarea a peste 9.200 de
australieni (cu varste cuprinse intre 70 si 75 de ani), care au
fost urmariti timp de 10 ani.

Rezultatele sugereaza ca oamenilor care ajung la peste 70 de ani
intr-o stare de sanatate acceptabila trebuie sa li se aplice
criterii de evaluare a sanatatii si riscurilor de imbolnavire si
deces oarecum diferite de cele valabile pentru oamenii mai
tineri.

Criteriile propuse de Organizatia Mondiale a Sanatatii pentru
definirea greutatii corporale normale si a abaterilor de la
aceasta, inclusiv a obezitatii, se bazeaza pe indicele de masa
corporala (BMI), calculat in functie de greutate si inaltime. Dar
indicele de masa corporala nu constituie intotdeauna o masura
precisa a cantitatii de grasime din corp.

In plus, valorile propuse de OMS au fost calculate pe baza unor
parametri valabili mai ales pentru oameni tineri sau de varsta
mijlocie si nu e sigur daca aceleasi principii li se pot aplica si
oamenilor in varsta.

Studiul australian arata ca riscul de a muri era cu 13% mai mic
in cazul particuipantilor varstnici usor supraponderali, fata de
cei cu greutate „normala” conform criteriilor OMS, independent de
factori precum nivelul de educatie, fumatul, consumul de alcool si
prezenta unor afectiuni ca hipertensiounea arteriala.

Cauzele acestui fenomen nu sunt cunoscute inca, dar si alte
studii au aratat ca mortalitatea era mai mica la pacientii
varstnici, usor supraponderali, care sufereau de afectiuni
cronice.

Cercetatorii cred ca ar putea fi vorba despre faptul ca
grasimea constituie o rezerva nutritionala importanta pentru
varstnicii bolnavi, marindu-le sansele de a supravietui in cazul
unor boli grave, cand pacientii nu se pot alimenta normal.

Sursa: CBC

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase