Prima pagină D:News

Oras-fantoma din Letonia, vandut rusilor pentru 3,1 milioane dolari (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 02.09.2010 | ● Vizualizări: 936
Oras-fantoma din Letonia, vandut rusilor pentru 3,1 milioane dolari     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un oras leton parasit, fondat in era sovietica, cu ocazia construirii de catre rusi a unei statii radar anti-racheta, a fost vandut unui investitor privat din Rusia, pentru suma de 3,1 milioane dolari.

Abandonata asezare urbana, cunoscuta candva sub denumirea Skrunda-1, a gazduit aproximativ 5 000 de muncitori, in perioada Razboiului Rece. Rusii au abandonat mica fortareata letona cu mai bine de 20 ani in urma, atunci cand Uniunea Sovietica a colapsat. Orasul dispune inca de blocuri, cluburi de noapte, cantine si scoli, toate aflate in ruina.

Orasul-fantoma se intinde pe o suprafata de aproximativ 44 hectare, acoperite de structuri prabusite, niciun plan referitor la intrebuintarea sa viitoare fiind facut public. Cativa letoni si-au exprimat ingrijorarea fata de faptul ca fosta baza militara ruseasca le este vanduta rusilor, dar tara se afla in nevoie disperata de infuzie de capital, iar aceasta este un mod de obtinere a mult-doritelor fonduri.

Exista multe clipuri video letone despre Skrunda-1, dar cel prezentat aici este singurul care contine franturi de comentarii in limba engleza, precum si demolarea cu ani in urma unui bloc-turn din oras.

Sursa: Aroundglobe

CITESTE SI: