Prima pagină D:News

“Frumoasa adormita” exista in realitate

Redactia Descopera.ro | 02.14.2010 | ● Vizualizări: 82
“Frumoasa adormita” exista in realitate     maladie, somn, hormoni, creier + zoom
Galerie foto (1)

Este o tanara din Marea Britanie, afectata de o boala rara.

Ziarele britanice au supranumit-o "Frumoasa adormita", dar Louisa Ball, o adolescenta in varsta de 15 ani din Sussex, nu traieste nici pe departe un basm, ci un adevarat cosmar. Louise este capabila sa doarma chiar si doua saptamani neintrerupt, iar parintii trebuie sa aiba grija s-o trezeasca regulat pentru a-i da sa manance, sa bea apa si sa o insoteasca la toaleta. Boala de care sufera se numeste sindromul Klein-Levin, o maladie extrem de rara, descrisa de cei doi medici care i-au dat numele in 1925 si 1936, de-atunci fiind identificate doar cateva cazuri in intreaga lume, majoritatea barbati .

Louisa este o exceptie, dar boala ei, asa cum au descris-o parintii intr-un interviu acordat ziarului Daily Mail, pare demna de un manual de neurologie.
Cosmarul Louisei a inceput in octombrie 2008, iar pediatrii la care parintii acesteia au apelat au crezut initial ca este vorba despre o problema hormonala. "Fiica noastra a inceput sa manifeste primele simptome in urma unei gripe care a durat circa o saptamana. De-atunci nu si-a mai revenit, dormind continuu", a declarat mama fetei.

In luna martie a anului trecut, fata a fost internata la St. George's Hospital din Tooting, langa Londra, unde medicii au diagnosticat-o cu sindromul Kleine-Levin, un tip neobisnuit de hipersomnie a carei cauza este necunoscuta, dar se crede ca ar putea fi legata de o disfunctie a sistemului limbic si hipotalamusului. Deocamdata niciunul dintre medicamentele experimentate (printre care si amfetamine) nu au avut niciun efect.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: maladie | somn | hormoni | creier