Prima pagină D:News

Despre Dragobete si Martisor, un eveniment interactiv cu etnologul Laura Jiga Iliescu

02.12.2010 | ● Vizualizări: 207
Despre Dragobete si Martisor, un eveniment interactiv cu etnologul Laura Jiga Iliescu     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita luni, 22 februarie, de la 18:30 la Clubul Taranului, la un eveniment despre sarbatorile traditionale care marcheaza inceputul primaverii mult asteptate.

Mai mare al pasarilor, Dragobetele, sarbatoare taraneasca, secelebra, pe alocuri, la inceputul primaverii. Fete si baieticulegeau prin padure primele flori, atent supravegheati debatranele satului care veneau din urma. Ritual plin de seva sicateva implicatii premaritale, sarbatoarea Capului de Primavara nuar fi trebuit sa fie stanjenita de mediatizata St. Valentine's Day,serbare noua si urbana.

In prima zi a lunii lui Mart, mamele cautau o pietricica gauritasau o moneda de argint pe care sa o lege cu snur impletit alb/rosusau alb/negru la incheietura copiilor, s-o lase acolo pana lainflorirea pomilor si sa o agate apoi de crengile acestora. Ca safie copilul sanatos, sa treaca curat spre noul sezon si inceput altimpului.

Martisorul talisman a calatorit, apoi, de la sat spre oraseni, carel-au transformat intr-un cadou cu noroc oferit ca semn alafectiunii domnilor fata de doamne, apoi ca semn al relatiilorierarhice; prin anii '80 studentii de la Arte Plastice si cei de laArhitectura creau mici zone de libertate boema in spatiile in careconfectionau si vindeau martisoarele lor neconventionale.

Lasat din ce in ce mai mult in umbra mediatica, Martisorul sestinge usor

In prima a lunii lui Mart, baba Dochia si-a pierdut cojoacele sis-a pietrificat. Noua zile mai tarziu, cei 40 de mucenici bat cubatele pe sub pamant, strigand "intra frig, iesi caldura".

Despre toate acestea si despre alte sarbatori care au fost candvafrumoase, celebrate la inceput de primavara, va invit sa ascultatisi sa discutati.

Laura Jiga Iliescu este cercetator principal gradul IIin cadrul Institutului de Etnografie si Folclor "ConstantinBrailoiu", Academia Romana, Bucuresti. Coordonator al programuluiArhivei de Folclor - Crearea, sistematizarea si valorificareadocumentelor din Arhiva de Folclor. Detine o rubrica permanentaTraditii in "Igloo", Revista de arhitectura si cultura. Absolventaa Facultatii de Litere, specializarea romana-portugheza,Universitatea Bucuresti. A urmat cursuri de studii aprofundatespecializarea etnologie si folclor si studii doctorale, domeniulfilologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova.

Data: 22 februarie, 18:30
Taxa: 30 ron - adulti /25 ron - elevi, studenti
Loc: Clubul Taranului (Muzeul Taranului Roman - intrare pe StradaMonetariei)
Inscriere la - contact@victoriei.ro

CITESTE SI: