Prima pagină D:News

Cum vreti sa miroasa florile astazi?

02.16.2010 | ● Vizualizări: 236
Cum vreti sa miroasa florile astazi?     genetica, floare, fruct, miros, aroma, parfum, petunie, trandafir, gena, inginerie genetica, horticultura, agricultura + zoom
Galerie foto (1)

Ingineria genetica se pregateste de o noua isprava: florile ar putea fi “dotate” cu mirosuri personalizate, in functie de dorintele clientului.

O echipa de specialisti geneticieni de la Universitatea Floridadin Gainesville, SUA, lucreaza la un proiect de cercetare care arputea avea ca rezultat obtinerea unor flori cu miros mai puternicsau cu un parfum "la alegere" ori a unor legume cu aroma si gustimbunatatite.

Mirosul florilor este dat de anumite gene, care controleazaproducerea unor substante aromate specifice. In ultimele 5 decenii,horticultorii au practicat o selectie artificiala ce viza obtinereaunor si fructe flori mai mari si mai durabile, neglijand mirosul,astfel incat, in cursul acestui proces, genele responsabile demiros s-au pierdut, in multe cazuri. Fenomenul este foarte vizibil,de pilda, in cazul trandafirilor moderni - foarte aspectuosi dar,practic, lipsiti de parfum. (Ca reactie la acest fenomen, in lumeaoccidentala s-a dezvoltat o miscare ce urmareste salvarea sireintroducerea in cultura a unor varietati vechi de flori, printrecare diferite soiuri de trandafiri parfumati).

Studiind petuniile, intr-un scop cu totul diferit (ameliorareaunor soiuri de tomate, plante din aceeasi familie cu petuniile),cercetatorii au descoperit, din intamplare, un grup de 12-13 gene,a caror functie nu le era cunoscuta.Analizandu-le, au aflat, in cele din urma, ca aceste gene erauresponsabile de producerea a diverse substante aromate care,combinate, dau petuniilor parfumul lor specific.

Una dintre gene determina producerea unui ulei esential cu mirosde trandafir; alta e raspunzatoare de mirosul de cuisoare, alta deun miros de "bere de radacini" (o bautura fermentata, care sefabrica din mai multa plante aromate) etc.

Cunoscand aceste legaturi, cercetatorii considera ca ar putea nunumai sa regaseasca mirosurile pierdute in procesul de selectieartificiala bazata pe forma si culoare si sa imbunatateasca,astfel, aroma fructelor si a legumelor, ci si sa creeze flori cumirosuri noi.

Ca exercitiu, ei au creat deja o petunie cu miros de trandafir.Insa, din cauza tehnicilor complicate pe care le presupunemanipularea genetica, va mai dura ani pana ce asemenea flori sapoata aparea pe piata.

Sursa: msnbc

CITESTE SI: