Prima pagină D:News

“Laboratorul Stiintific Martian” cucereste Planeta Rosie

Redactia Descopera.ro | 02.18.2010 | ● Vizualizări: 144
“Laboratorul Stiintific Martian” cucereste Planeta Rosie     no tags + zoom
Galerie foto (6)

Cantareste aproape o tona, construirea sa a costat peste doua miliarde de dolari si, in 2013, va descinde pe suprafata lui Marte cu ajutorul unui sistem inovator ce nu a mai fost testat pe alte planete. Laboratorul Stiintific Martian (MSL) va revolutiona investigatiile stiintifice desfasurate pe Planeta Rosie, dupa cum declara Doug McCuistion, director al programului NASA de explorare martiana.

Vehiculul este important, cred specialistii, mai ales prin natura dimensiunilor lui, a caror gestionare va oferi indicii referitoare la posibilitatea colectarii unor mostre din solul Planetei Rosii si transportarea acestora pe Pamant, in laboratoarele NASA. Proiectul a intampinat dificultati inca de la demararea sa, in 2003, dar acum, dupa multa munca si dupa concursul sustinut al multor cercetatori, a ajuns intr-un punct de finalizare. Si cu un buget final de aproape patru ori mai mare decat cel alocat initial, de aproximativ 600 milioane de dolari.MSL se anunta un vehicul foarte capabil, a carui abilitate de a explora terenul mai accidentat si mai dificil de pe Marte, ar putea oferi repere stiintifice importante. "Este cu siguranta vorba despre urmatorul pas. Practic, am luat un mic laborator de chimie si l-am introdus intr-o capsula cu roti", declara McCuistion. Dimensiunile si greutatea lui MSL, cunsocut si sub denumirea de "Curiosity", au presupus dotarea dispozitivului cu motoare extrem de complicate. Cel mai mare element de actionare al rover-ului este format din pana la 600 de parti componente.


Elementele sunt proiectate sa opereze la voltaj foarte scazut, dar sa elibereze niveluri foarte ridicate de cuplu de torsiune - pentru a misca cele 900 kilograme ale vehiculului; si trebuie sa functioneze pe o plaja foarte intinsa de temperaturi. Motoarele vor misca atat rotile rover-ului de dimensiunea unui Mini Cooper, dar vor actiona si bratele robotice care vor recolta mostre de pe suprafata lui Marte pentru a le analiza la bordul propriu cu instrumentele stiintifice din dotare. Peste 1.000 de componente din dotarea Laboratorului Stiintific Martian sunt confectionate din titan.Cercetatorii NASA au analizat peste 50 de posibile locatii de amartizare pentru MSL, in urma preselectiei calificandu-se patru finaliste. Scopul ultim este aducerea in siguranta la sol a laboratorului, in apropierea unei regiuni cu potential stiintific ridicat. MSL nu reprezinta o misiune de detectare a vietii, dispozitivul cerceteaza potentialul de habitabilitate al locurilor, adica mai degreaba indicatori ai vietii decat viata in sine. Cercetatorii NASA spera sa aseze Curiosity pe un platou, de unde sa poate ajunge la minerale precum sulfati si filosilicati, care, cel putin pe Pamant, sunt asociati cu prezervarea fosilelor. Decizia finala asupra locului de amartizare va fi luata la inceputul anului 2011, iar dispozitivul utilizat pentru coborarea MLS se anunta comparabil cu un fel de elicopter.MSL este cel mai performant sistem folosit vreodata pe suprafata altei planete. Eclipseaza landerele Viking prin abilitatea sa de analiza chimica. Va putea, de asemenea, prin sistemul de ghidaj superior, sa acceseze regiuni ale planetei care nu au mai fost vizitate. Ar putea permite coborarea la sol a tuturor echipamentelor necesare unei colectari de materiale pentru a le transporta ulterior pe Terra pana in 2020. De asemenea, se anunta o viitoare colaborare intre NASA si ESA pentru acest proiect.

Sursa: BBC News

CITESTE SI: