Prima pagină D:News

Recunoasterea faciala e determinata genetic

Redactia Descopera.ro | 02.24.2010 | ● Vizualizări: 224
Recunoasterea faciala e determinata genetic      gene, recunoastere faciala, teste, mecanisme cerebrale + zoom
Galerie foto (1)

Abilitatea recunoasterii faciale este in buna parte determinata de gene, potrivit unui nou studiu al cercetatorilor de la University College din Londra (UCL), Marea Britanie.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu potrivit caruia, gemenii monozigoti fac o corelatie dubla in testele de recunoastere a fetelor fata de gemenii neidentici. Oamenii de stiinta au mai descoperit si ca efectele genetice aflate la baza acestei capacitati sunt legate de un mecanism specific in creier, necorelat altor procese precum capacitatea de a recunoaste cuvinte sau cea de abstractizare.

"Recunoasterea chipurilor este o capacitate la care apelam in fiecare zi, dar care prezinta o variabilitate individuala semnificativa. Rezultatele noastre arata faptul ca la baza acestei variabilitati exista diferente genetice", a explicat Brad Duchaine.

In cadrul studiului au fost analizate 164 perechi de gemeni identici, care dupa cum se stie impartasesc 100% din genom, si 125 perechi de gemeni dizigoti, care au in comun, in medie, doar 50% din ADN. Toti au fost supusi la Cambridge Face Memory Test, o serie de teste menite a masura abilitatea de a recunoaste anumite chipuri in diferite pozitii si conditii diferite de iluminare.

"Suntem foarte multumiti de rezultatele obtinute intrucat mecanismele cerebrale aflate la baza recunoasterii chipurilor sunt inca putin intelese: faptul ca aceasta capacitate are o componenta puternic ereditara ar putea furniza o buna oportunitate de a corela genele mecanismelor cerebrale si prin urmare comportamentului", a adaugat Duchaine.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: