Prima pagină D:News

Cainii de talie mica provin din Orientul Mijlociu

Redactia Descopera.ro | 02.24.2010 | ● Vizualizări: 188
Cainii de talie mica provin din Orientul Mijlociu     genetica, caine, Orientul Mijlociu, lup, gena, domestic + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu genetic realizat la Universitatea California din Los Angeles, SUA, a aratat ca toate rasele de caini de talie mica poarta o anumita gena mutanta, iar mutatia a avut loc dupa domesticirea lupului – stramosul cainilor domestici – in Orientul Mijlociu.

Comparand materialul genetic provenit de la diverse populatii de lupi cu cel prelevat de la mai multi cani, de rase diferite, toate de talie mica, cercetatorii au constatat ca varianta genei IGF1, existenta la cainii mici, este strans inrudita cu cea existenta la lupii din Orientul Mijlociu si sustine ipoteza conform careia cainii de talie mica si-ar avea originea in aceasta regiune.

Cercetari arheologice anterioare in Orientul Mijlociu au scos la ivela ramasitele unor exemplare canine de dimensiuni mici, fosilele avand varsta de 12.000 de ani.

Alte situri arheologice - din Belgia, Germania si Rusia - contin si ele resturi scheletice ale unor caini, chiar mai vechi (13.000 -31.000 de ani), dar acestia erau de talie mare.

Reducerea taliei este un fenomen frecvent in cursul domesticirii si a fost constatat si la alte specii de animale, precum vite, porci si capre. Dupa parerea cercetatorilor, in cazul cainilor, micsorarea dimensiunilor corpului putea putea fi privita ca un avantaj in societatile primitive agrare, sedentare, unde cainii isi petreceau o parte a timpului in casa sau in constructii exterioare de mici dimensiuni.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI: