Prima pagină D:News

Fizicienii au descoperit cum pot teleporta energia

Redactia Descopera.ro | 02.26.2010 | ● Vizualizări: 521
Fizicienii au descoperit cum pot teleporta energia     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Mai intai, au teleportat fotoni, apoi atomi si ioni. Acum, un fizician si-a dat seama cum sa aplice acelasi proces energiei, o tehnica ce prezinta implicatii profunde pentru viitorul Stiintei.

In 1993, Charlie Bennet, de la Centrul de Cercetare Watson din New York si cativa colegi au reusit sa transmita cuante de informatie dintr-un punct in altul, fara a traversa spatiul dintre ele. Aceasta tehnica se bazeaza pe fenomenul cuantic denumit "incalcire", in care doua particule impart aceeasi existenta. Aceasta conexiune profunda inseamna ca masurarea unei particule o influenteaza instantaneu pe cealalta, chiar daca le despart ani-lumina. Bennett si colegii sai au cercetat posibilitatea exploatarii acestui fenomen pentru a putea transmite informatia, instantaneu, la distante foarte mari. Au denumit tehnica teleportare.

Acum, Masahiro Hotta de la Universitatea Tohoku din Japonia a venit cu o idee mai exotica. De ce nu s-ar folosi aceleasi principii cuantice pentru teleportarea energiei? Procesul teleportarii implica o masurare a fiecarei perechi de particule. Niponul indica faptul ca masurarea primei particule introduce o energia cuantica in sistem. El a demonstrat apoi ca, alegand cu grija masurarea ce va fi efectuata asupra particulei urmatoare, este posibila extragerea energiei originale.

Aceste lucruri sunt posibile intrucat exista intotdeauna fluctuatii cuantice in energia oricarei particule. Procesul de teleportare iti permite sa injectezi energie cuantica intr-un punct al universului si apoi sa exploatezi fluctuatiile de energie cuantica pentru a o extrage dintr-un alt punct. Desigur, energia sistemului ca intreg ramane neschimbata.

Hotta ofera exemplul unui cordon de ioni interconectati, osciland inainte si inapoi, intr-o capcana de camp electric. Masurand starea primului ion, se injecteaza energie in sistem sub forma de fonon, un cuantum de oscilatie. Hotta sustine ca efectuand tipul corect de masuratoare asupra ultimului ion, aceasta energie este extrasa. De vreme ce procesul poate fi executat, in principiu, cu viteza luminii, fononul nu calatoreste de-a lungul ionilor intermediari, deci nu exista o incalzire a acestora. Energia a fost transmisa fara a calatori prin spatiul dintre intrare si iesire. Aceasta este teleportarea. Cum se va exploata abilitatea teleportarii energiei nu este inca foarte clar, dar oamenii de stiinta studiaza chestiunea si asteapta chiar opinii din partea publicului.

Sursa: Techreview

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI