Prima pagină D:News

Jetpack pentru toata lumea: in zbor spre locul de munca

02.26.2010 | ● Vizualizări: 778
In zbor spre locul de munca     tehnologie, jet pack, zbor, aparat, pilot + zoom
Galerie foto (1)

Faci zilnic naveta pana la locul de munca si inapoi? Vrei sa eviti traficul auto si pietonal aglomerat de la orele de varf? O firma neozeelandeza, Martin Aircraft Company, planuieste sa lanseze pe piata un jet pack – un aparat de zbor individual – care ar putea fi util si navetistilor.

Aparatul ofera utilizatorului posibilitatea de a zbura cu oviteza maxima de 96 km/h, pe o distanta de 48 km.

In cursul testelor de zbor desfasurate pana acum, pilotul s-aputut ridica pana la o inaltime de peste 2300 m. Aparatul esteprevazut cu dispozitive de copntrol al zborului ce pot fi manevratecu ambele maini si este inzestrat cu diferite sisteme desiguranta.

Fara combustibil, aparatul cantareste 113 kg, iar conformlegislatiei in vigoare, pentru un aparat de zor cu aceasta greutatenu e necesara obtinerea unei licente de pilotaj. Totusi, eventualiiutilizatori ar urma sa ia parte la un program special deantrenament, organizat de firma constructoare.Spre deosebire de alte aparate de zbor individuale, propulsatecu ajutorul jeturilor de gaze, jet pack-ul proiectat deinventatorul Glenn Martin si dezvoltat de Martin Aircraft Companyfoloseste un motor pe benzina si doua elice pentru a asiguraridicarea de la sol.

Un astfel de aparat de zbor ar costa 50.000 lire sterline (cca.57.000 de euro).

Marea problema este faptul ca aparatul are un mare impactambiental: consuma cca. 40 litri de benzina pe ora.

Constructorii sai cred, totusi, ca aparatul i-ar putea tenta peutilizatorii particulari (pe cei instariti, desigur), dar ar puteafi util si pentru interventii de urgenta sau operatiunimilitare.

Aparatele de zbor individuale si-au facut aparitia in anii 1920;de atunci, au fost construite si testate mai multe modele dar ,pana acum, nici unul nu a fost produs la scara comerciala.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:

Tag-uri: tehnologie | jet pack | zbor | aparat | pilot