Prima pagină D:News

Jetpack pentru toata lumea: in zbor spre locul de munca

Redactia Descopera.ro | 02.26.2010 | ● Vizualizări: 1045
In zbor spre locul de munca     tehnologie, jet pack, zbor, aparat, pilot + zoom
Galerie foto (1)

Faci zilnic naveta pana la locul de munca si inapoi? Vrei sa eviti traficul auto si pietonal aglomerat de la orele de varf? O firma neozeelandeza, Martin Aircraft Company, planuieste sa lanseze pe piata un jet pack – un aparat de zbor individual – care ar putea fi util si navetistilor.

Aparatul ofera utilizatorului posibilitatea de a zbura cu o viteza maxima de 96 km/h, pe o distanta de 48 km.

In cursul testelor de zbor desfasurate pana acum, pilotul s-a putut ridica pana la o inaltime de peste 2300 m. Aparatul este prevazut cu dispozitive de copntrol al zborului ce pot fi manevrate cu ambele maini si este inzestrat cu diferite sisteme de siguranta.

Fara combustibil, aparatul cantareste 113 kg, iar conform legislatiei in vigoare, pentru un aparat de zor cu aceasta greutate nu e necesara obtinerea unei licente de pilotaj. Totusi, eventualii utilizatori ar urma sa ia parte la un program special de antrenament, organizat de firma constructoare.

Spre deosebire de alte aparate de zbor individuale, propulsate cu ajutorul jeturilor de gaze, jet pack-ul proiectat de inventatorul Glenn Martin si dezvoltat de Martin Aircraft Company foloseste un motor pe benzina si doua elice pentru a asigura ridicarea de la sol.

Un astfel de aparat de zbor ar costa 50.000 lire sterline (cca. 57.000 de euro).

Marea problema este faptul ca aparatul are un mare impact ambiental: consuma cca. 40 litri de benzina pe ora.

Constructorii sai cred, totusi, ca aparatul i-ar putea tenta pe utilizatorii particulari (pe cei instariti, desigur), dar ar putea fi util si pentru interventii de urgenta sau operatiuni militare.

Aparatele de zbor individuale si-au facut aparitia in anii 1920; de atunci, au fost construite si testate mai multe modele dar , pana acum, nici unul nu a fost produs la scara comerciala.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:

Tag-uri: tehnologie | jet pack | zbor | aparat | pilot