Prima pagină D:News

Gatitul i-a ajutat pe oameni sa evolueze

Redactia Descopera.ro | 02.26.2010 | ● Vizualizări: 188
Gatitul i-a ajutat pe oameni sa evolueze     alimentatie, nutritie, hrana, aliment, gatit, evolutie, Homo erectus + zoom
Galerie foto (1)

Capacitatea de a consuma harna gatita a dat oamenilor un avantaj evolutiv fata de maimutele antropoide, considera antropologul Richard Wrangham de la Universitatea Harvard, SUA.

Prelucrarea termica a hranei - o insusire specifica oamenilor- ar fi aparut, dupa afirmatiile lui Richard Wrangham, la specia extincta Homo erectus, in urma cu 1,8 milioane de ani.

Membrii acestei specii duceau o existenta de vanatori-culegatori, iar prin gatirea hranei, numeroase alimente care, altfel, nu puteau fi digerate au devenit accesibile consumului.

Odata cu dobandirea acestei capacitati, a crescut randamentul cu care oamenii extrageau energie din hrana consumata.

Gelatinizarea amidonului, inmuierea unor alimente tari si degradarea unor proteine, datorita prelucrarii termice, au facut ca multe alimente sa devina mai usor de digerat si asimilat.

Acest fapt, crede cercetatorul de la Harvard, a stimulat dezvoltarea corpului, inclusiv a creierului, ceea ce a dus si la cresterea capacitatilor cognitive ale omului primitiv.

Sursa: Top News

CITESTE SI: