Prima pagină D:News

Complot si tradare in familiile regale ale furnicilor

Redactia Descopera.ro | 03.01.2010 | ● Vizualizări: 1088
Complot si tradare in familiile regale ale furnicilor     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Insectele organizate social, indeosebi furnicile, sunt in general considerate entitati neindividualiste, cu vointa colectiva, gata sa sacrifice totul pentru colonia din care fac parte. Totusi, cercetatorii sunt de parere ca reginele furnicilior, matcile, sunt gata oricand sa compromita bunastarea generala pentru a-si pastra tronul.

O echipa de cercetatori a Universitatii din Copenhaga, condusa de Luke Holman, de la Centrul de Evolutie Sociala, a descoperit ca matcile sunt mult mai viclene decat se credea. Adesea, o colonie de furnici are mai mult decat o regina. Un numar mai mare al acestora poate produce o forta de munca sporita in colonii, marind sansele supravietuirii in primul an de existenta.

Insa, reginele nu coabiteaza in deplina armonie la nesfarsit; la scurt timp dupa ce primii lucratori eclozeaza, "fetele regale" incep sa se macelareasca reciproc, pana cand una singura ramana in viata. S-a descoperit ca reginele furnicilor isi regleaza cu pricepere numarul de nasteri pentru colonie, fiind mai putin productive atunci cand impart conducerea cu alte regine. Ca atare, matcile par sa stie cand sa se astepte la o confruntare pentru tron si isi conserva energia in consecinta.

Aceasta gestionare strategica a ratei de procreere este completata de o sofisticata comunicare chimica intre regine. Furnicile au fost denumite "fabrici chimice ambulante", deoarece emit diferiti feromoni pentru activitati precum recunoasterea prietenilor si a dusmanilor si indicarea statutului si a rolului in colonie. Furnicile lucratore par a-si selecta regina cea mai fertila drept conducator, pe baza mirosului. In acelasi timp, ele sustin colonia prin executia celor mai egoiste regine, in favoarea acelora care "joaca in echipa". Acest "sistem de legi" rudimentar, este de parere profesorul Holman, s-ar putea sa fi contribuit la evolutia societatilor furnicilor aproape de nivelul avansat la care se afla cele umane.

Sursa: Phenomenica

CITESTE SI: