Prima pagină D:News

A fost descoperit mormantul reginei Behenu

Redactia Descopera.ro | 03.04.2010 | ● Vizualizări: 231
A fost descoperit mormantul reginei Behenu     egipt, antichitate, faraoni, piramida, mormant, regina, behenu el-shawah, expeditie + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de arheologi francezi care efectua sapaturi in regiunea Saqqara din Egipt, a descoperit camera mortuara a faimoasei reginei Behenu din cea de-a sasea dinastie, fosta sotie a faraonilor Pepi I si Pepi II.

Camera mortuara se afla ingropata in nisipurile de la baza piramidei lui Behenu din santierul arheologic el-Shawaf, situat la vest de piramida faraonului Pepi I. Mormantul este foarte afectat de trecerea timpului, de fenomenul de eroziune si de vandalizarile jefuitorilor de morminte din evul mediu. In schimb, s-au pastrat in stare buna doua ziduri interioare care contineau o serie de texte gravate cu heroglife. Acest gen de texte abundau in mormintele nobililor egipteni din perioada anilor 2465-2159 i.Hr.

Textele sunt de natura magico-religioasa si contin, in general, blesteme si farmece destinate protejarii ramasitelor omenesti ale faraonilor, alaturi de instructiuni de reanimare a trupului dupa moarte si ghidare a acestuia spre ceruri. Textele contin si invocari ale zeilor, dar spre deosebire de Cartea Egipteana a Mortilor, nu sunt ilustrate. Expeditia franceza condusa de arheologul Philippe Collombert a descoperit in anul 2007 piramida reginei Behenu, precum si piramidele reginelor Inenek, Nubunet, Meretites II, Ankhespepy II si Miha, alaturi de piramida unei regine neidentificata pana in prezent.

Sursa: The Independent

CITESTE SI :