Prima pagină D:News

Schimbarile climaterice ameninta boii moscati

Redactia Descopera.ro | 03.09.2010 | ● Vizualizări: 234
Schimbarile climaterice ameninta boii moscati     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Studiile efectuate de o echipa de zoologi si climatologi americani au revelat ca declinul drastic al populatiilor de boi moscati care a inceput inca de acum 12 000 ani, a fost cauzat de o incalzire subita a vremii, si nu de vanarea fara limita efectuata de oameni, dupa cum se credea pana in prezent in cercurile stiintifice de profil.

"Suntem in fata primului studiu bazat pe analiza ADN a mostrelor de tesut extras de la mai multe exemplare de boi moscati de pe intregul areal geografic al speciei. Scopul initial a fost acela de a demonstra impactul negativ al omului realizat de-a lungul timpului asupra acestei erbivore arctice. In prima instanta, am descoperit ca in zonele in care primele comunitati umane au intrat in contact cu boii moscati, vanatorii locali nu au fost responsabili pentru declinul si eventuala extinctie a speciei. Pleistocenul timpuriu a fost marcat de schimbari climatice rapide precum si de migratia de proportii a oamenilor de-a lungul emisferei nordice. In acest interval, mai multe specii de maimifere mari precum mamutii, rinocerii lanosi si ursii de pestera au disparut in totalitate, pe cand caii salbatici, renii si bizonii au supravietuit pana in prezent. Multi specialisti au pus aceste evenimente pe seama vanatorilor organizate de comunitatile umane aflate in migratie. Boii moscati ofera o oportunitate unica in privinta studierii chestiuni in cauza, deoarece specia lor a suferit un declin care coincide cu marile extinctii din Pleistocen, cu toate acestea supravietuind pana in zilele noastre.

Faptul in sine, ne permite sa comparam diversitatea genetica a indivizilor din prezent cu cea a boilor moscati care au trait cu pana la 60 000 ani in urma.. Stim bunaoara din date istorice, ca boii moscati sunt sensibili la schimbarile de clima din Arctica. Nu putem identifica exact factorii climatici care au determinat schimbarile petrecute in ultimii 65 000 ani, dar putem afirma cu siguranta ca oamenii nu au fost capabili nici macar de extinctii locale ale speciei. In Groenlanda, spre exemplu, oamenii si boii moscati coexista fara probleme inca din timpul migratiilor umane din Pleistocen" declara Tom Gilbert, profesor la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.

Boii moscati erau pe vremuri intalniti in numar mare in tundra arctica, dar in prezent supravietuiesc in principal in Groenlanda, numarul lor fiind intre 80 000-125 000 exemplare.

Sursa : ScienceDaily

CITESTE SI :