Prima pagină D:News

Personalitatea psihopatica si satisfactia cu orice pret

Redactia Descopera.ro | 03.17.2010 | ● Vizualizări: 433
Personalitatea psihopatica si satisfactia cu orice pret      personalitate, psihopatie, sistem cerebral, criminal, dopamina, neuroni + zoom
Galerie foto (1)

Lipsa de frica, de empatie si sensibilitate in relatiile interpersonale: acestea sunt unele dintre trasaturile caracteristice ale unei personalitati psihopatice, studiate in cadrul a numeroase studii. Recent, specialistii in neurologie de la Vanderbilt University au identificat insa si o corelatie intre ele si o problema de functionare a sistemului cerebral al recompensei.

Studiul, descris intr-un articol aparut in Nature Neuroscience, deschide noi perspective pentru tratamentul farmacologic al acestei dereglari. "De multe ori oamenii ii percep pe psihopati drept niste criminali cu sange rece care isi iau ceea ce doresc fara sa se gandeasca la consecinte. Noi am descoperit insa ca la baza unora dintre cele mai problematice comportamente asociate psihopatiilor, precum actele de violenta, tendinta de recidiva si recursul la alcool si droguri, poate sta un sistem al recompensei hiperactiv", a explicat Joshua Buckholtz, unul dintre cercetatori.

Exista o lunga traditie de studiu al psihopatiilor care s-a concentrat asupra lipsei de sensibilitate la pedeapsa, si a fricii, dar aceste trasaturi nu constituie indicatori buni ai unui comportament violent sau criminal, a adaugat David Zald.
In decursul cercetarii, voluntarii au fost supusi mai multor teste pentru a le fi evaluat nivelul trasaturilor de personalitate psihopatica: acestea se dispun de-a lungul unui spectru de posibilitati, in cadrul caruia comportamentul criminal nu reprezinta decat o extrema; astfel de trasaturi pot exista si la persoane normale, manifestandu-se ca tendinta care manipulare, egocentrism si apetit mare pentru asumarea de riscuri.

Subiectilor le-a fost administrata o doza de amfetamina in timp ce erau supusi la o tomografie cu emisie de pozitroni pentru a le fi examinate reactiile sistemului dopaminergic. Astfel, ipoteza neurologilor ca trasaturile psihopatice ar fi legate si de o disfunctie a sistemului dopaminergic al recompensei s-a confirmat. "Am descoperit ca persoanele cu puternice trasaturi psihopatice aveau o descarcare de dopamina de patru ori mai mare decat cea normala ca raspuns la amfetamina", a comentat Buckholtz.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI