Prima pagină D:News

A fost creata o “manta” a invizibilitatii tridimensionala

03.19.2010 | ● Vizualizări: 192
A fost creata o “manta” a invizibilitatii tridimensionala     invizibilitate, polimer, lumina, tridimensional, unde, nanomateriale + zoom
Galerie foto (1)

Nu seamana cu pelerina lui Harry Potter, ci este o structura tridimensionala realizata dintr-o noua clasa de materiale, capabile sa controleze lumina si sa ascunda vederii obiecte.

Descoperirea, publicata in revista Science, se datoreaza unuigrup de cercetatori germani si englezi, coordonati de Tolga Erginsi Nicolas Stenger de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe.
In cadrul studiului lor, cercetatorii au utilizat mantauatridimensionala pentru a face invizibila o protuberanta de pe osuprafata de aur. Mantaua este compusa din lentile specialeasamblate intr-o structura polimerica, lentile a carorcaracteristica este aceea de a se lega partial de undele luminoaseastfel incat sa impiedice lumina sa se difuzeze.

Toate structurile de acest gen realizate pana in prezent suntbidimensionale, si chiar si aceasta fusese proiectata initial indoua dimensiuni, dar ulterior a demonstrat ca poate functiona si in3D, a precizat Ergin.

Asa-numitele "materiale ale invizibilitatii" sunt nanomateriale cu dimensiuni de ordinulmilionimilor de metru. Sunt capabile sa devieze undele luminoase,orientandu-le in jurul unui obiect pana cand il infasoara ca ogaoace, aceasta comportandu-se de fapt ca o "manta" ainvizibilitatii.
Sursa: Corriere della SeraCITESTE SI: