Prima pagină D:News

Omul care a salvat 2 milioane de copii

Redactia Descopera.ro | 03.22.2010 | ● Vizualizări: 334
Omul care a salvat 2 milioane de copii     medicina, sanatate, sange, Rh, donator, anticorp, maladia Rhesus + zoom
Galerie foto (1)

Un barbat din Australia, supranumit a “omul cu bratul de aur”, este posesorul unui tip rar de sange si, in peste o jumatate de secol de cand doneaza sange, a salvat viata a milioane de copii.

James Harrison, in varsta de 74 ani, are in plasma un un anticorp care ajuta nou-nascutii sa supravietuiasca maladiei Rhesus, determinata de incompatibilitatea dintre sangele mamei si cel al fatului. Incompatibilitatea este legata de factorul Rh, atunci cand mama are, de pilda, sange Rh pozitiv, iar fatul - sange Rh negativ.

James Harrison a inceput sa doneze sange de la varsta de 18 ani; hotararea de a deveni donator a luat-o inca de la 14 ani, cand a suportat o interventie chirugicala dificila pe torace, urmata de trei luni de spitalizare, situatie in care avut nevoie de transfuzia a 13 litri de sange.

Cand a inceput sa doneze sange si medicii au descoperit anticorpul din sangele sau, acesta a fost considerat atat de valoros, incat viata lui James Harrison a fost asigurata pentru 1 milion de dolari australieni.

In 56 de ani, el a donat sange de 984 de ori si spera ca anul acesta sa ajunga la cifra rotunda de 1000 de donari.

Sangele lui a fost adesea administrat direct copiilor cu probleme de incompatibilitate Rh, dar a stat si la baza dezvoltarii unui vaccin numit Anti-D, capabil sa protejeze bebelusii de efectele maladiei Rhesus.

Medicii au estimat ca sangele lui James Harrison a salvat viata a 2,2 milioane de nou-nascuti.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: