Prima pagină D:News

Omul care a salvat 2 milioane de copii

03.22.2010 | ● Vizualizări: 371
Omul care a salvat 2 milioane de copii     medicina, sanatate, sange, Rh, donator, anticorp, maladia Rhesus + zoom
Galerie foto (1)

Un barbat din Australia, supranumit a “omul cu bratul de aur”, este posesorul unui tip rar de sange si, in peste o jumatate de secol de cand doneaza sange, a salvat viata a milioane de copii.

James Harrison, in varsta de 74 ani, are in plasma un unanticorp care ajuta nou-nascutii sa supravietuiasca maladieiRhesus, determinata de incompatibilitatea dintre sangele mamei sicel al fatului. Incompatibilitatea este legata de factorul Rh,atunci cand mama are, de pilda, sange Rh pozitiv, iar fatul - sangeRh negativ.

James Harrison a inceput sa doneze sange de la varsta de 18 ani;hotararea de a deveni donator a luat-o inca de la 14 ani, cand asuportat o interventie chirugicala dificila pe torace, urmata detrei luni de spitalizare, situatie in care avut nevoie de transfuzia a 13 litri de sange.

Cand a inceput sa doneze sange si medicii au descoperitanticorpul din sangele sau, acesta a fost considerat atat devaloros, incat viata lui James Harrison a fost asigurata pentru 1milion de dolari australieni.In 56 de ani, el a donat sange de 984 de ori si spera ca anulacesta sa ajunga la cifra rotunda de 1000 de donari.

Sangele lui a fost adesea administrat directcopiilor cu probleme de incompatibilitate Rh, dar a stat si la bazadezvoltarii unui vaccin numit Anti-D, capabil sa protejezebebelusii de efectele maladiei Rhesus.

Medicii au estimat ca sangele lui James Harrison a salvat viataa 2,2 milioane de nou-nascuti.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: