Prima pagină D:News

Urangutanii, decimati de… ciocolata?

Redactia Descopera.ro | 03.22.2010 | ● Vizualizări: 192
Urangutanii, decimati de… ciocolata?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Probe socante de ultima ora avanseaza ideea ca urangutanii, amenintati cu extinctia, sunt periclitati pentru fabricarea miliardelor de batoane de ciocolata consumate in intreaga lume, in a caror compozitie intra uleiul de palmier.

Acest ingredient-cheie in fabricarea dulciurilor precum KitKat este produs, cu predilectie, in teritoriile indoneziene ale caror paduri tropicale, caminele rarelor maimute, sunt defrisate sistematic. Procesul este desfasurat de o companie care foloseste metode ilegale, declara Greenpeace.

Comertul mondial cu ulei de palmier este considerat singurul mare factor de determinare a decimarii speciei urangutanilor. In mai multe scrisori adresate Greenpeace, Nestle a recunoscut achizitionarea uleiului pe care il foloseste in fabricarea unor dulciuri de la PT Smart, parte a gigantului indonezian Sinar Mas. Organizatia ecologista a descoperit, in ultimii doi ani, dovezi conform carora Sinar Mas doboara intreaga padure tropicala de pe teritoriul provinciei indoneziene Papua. Acest lucru inseamna ca maimutele sunt fortate sa paraseasca padurile si sa ajunga, uneori, pe plantatiile de ulei de palmier.

Industriasii din domeniu ii privesc, de aceea, pe urangutani, ca pe niste "daunatori" si ii ucid sau ii captureaza si ii vand pentru a-si proteja culturile. Cel putin 1.500 de maimute din aceasta specie au murit astfel numai in ultimul an. Nestel si Kraft si-au lansat propriile investigatii, dupa ce Greenpeace le-a instiintat privitor la aceasta situatie, iar Kraft chiar si-a anulat contractele cu PT Smart, la inceputul acestui an. Pana la finele lunii aprilie, Sinar Mas trebuie sa dea un raspuns acuzatiilor lansate de Greenpeace si sa ia unele masuri, altfel mai multi giganti economici ameninta sa dezlege contractele cu aceasta companie.

Sursa: The Sun

CITESTE SI: