Prima pagină D:News

Avansurile deplasate la adresa femeilor compromit intreaga specie barbateasca

Redactia Descopera.ro | 03.23.2010 | ● Vizualizări: 3155
Avansurile deplasate la adresa femeilor compromit intreaga specie barbateasca     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform unui nou studiu, acei barbati care se folosesc de remarci sexuale si de apelative libidinoase in abordarea femeilor, aduc prejudicii nu doar propriei persoane, ci intregului gen de apartenenta.

Studiul, coordonat de Stephanie Chaudoir si Diane Quinn, de la Universitatea din Connecticut, SUA, s-a aplecat asupra sentimentelor si reactiilor femeilor care au asistat la remarcile denigratoare ale barbatilor asupra altor femei.

Cercetatoarele au cerut unui total de 114 studente sa vizioneze un videoclip si sa se imagineze pe ele insele ca fiind martore ale unei situatii in care un barbat face comentarii si aluzii sexuale la adresa unei femei sau, pur si simplu, o abordeaza intr-un mod deplasat.

Studentelor li s-a cerut, apoi, sa isi evalueze nivelurile de anxietate si depresie, precum si pe cele de manie si teama vis-a-vis de barbati, si sa isi caracterizeze dorinta de a se departa de masculi si chiar de a-i combate.

Studiul a demonstrat ca, in plus fata de sentimentul de frustrare, femeile resimt remarcile de natura sexuala nu ca pe atacuri la persoana, dar ca pe insulte adresate genului lor. Acest lucru le determina sa simta teama si chiar motivatia de a lua masuri directe impotriva barbatilor, in general.

"Femeile sunt, evident, afectate in mod direct, atunci cand suporta consecintele negative ale atintirii remarcilor si indirect, atunci cand doar asista la acest gen de scene. Insa, sexismul ii afecteaza si pe barbati. De fiecare data cand actiunile calomnioase ale unui barbat catre o femeie sunt atribuite genului sau si nu persoanei, acest lucru are un impact puternic asupra felului in care femeile vor actiona, in general, la barbati", declara cercetatoarele.

Sursa: Reuters

CITESTE SI: