Prima pagină D:News

Inginerii japonezi au inventat un aliaj de fier super-elastic

Redactia Descopera.ro | 03.24.2010 | ● Vizualizări: 267
Inginerii japonezi au inventat un aliaj de fier super-elastic     tehnologie, inginer, metal, metalurgie, fier, aliaj, nichel, titan, stent, ductil, cutremur, seism + zoom
Galerie foto (1)

Neobisnuitul metal ar putea avea aplicatii importante in medicina si in industria constructiilor.

Super-elasticitatea permite metalului dezvoltat de inginerii de la Universitatea Tohoku din Japonia sa revina la forma initiala dupa deformare. De asemenea, aliajul super-elastic are o ductilitate foarte mare - poate fi prelucrat sub forma de fire foarte subtiri.

Rezistenta sa la deformari este de cca. doua ori mai mare decat a aliajului de nichel-titan utilizat in mod obisnuit la fabricarea dispozitivelor pentru fixarea stenturilor - tuburi introduse in vasele de sange pentru a le impiedica sa se obstrueze.

Dar sarmele de nichel-titan nu sunt suficient de subtiri pentru a putea patrunde si in vasele sanguine din creier, de pilda; acest lucru ar putea fi posibil datorita firelor subtiri din aliaj de fier superelastic, au afirmat inventatorii.

Ei considera ca aliajul si-ar putea gasi intrebuintari si in constructii, permitand ridicarea unor cladiri care sa reziste cutremurelor.

Sursa: Reuters

CITESTE SI: