Prima pagină D:News

In sfarsit, o "frunza" artificiala

Redactia Descopera.ro | 03.26.2010 | ● Vizualizări: 253
In sfarsit, o "frunza" artificiala     tehnologie, frunza, fotosinteza, oxigen, hidrogen, dioxid de titan, platina, catalizator, lumina + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta de la o universitate chineza au proiectat modelul unui dispozitiv capabil sa imite unul dintre miracolele naturii: - obtinerea de energie din apa si lumina solara, prin fotosinteza.

Reproducerea in laborator a uimitorului proces care are loc in frunzele plantelor este una dintre marile aspiratii ale stiintei moderne.

La Universitatea Jiaotong din Shanghai, China, un grup de cercetatori a reusit sa proiecteze o "frunza artificiala anorganica" (AIL): un dispozitiv in care, cu ajutorul luminii solare si al unor fotocatalizatori, apa este descompusa in elementele componente - hidrogen si oxigen -, urmand ca hidrogenul sa fie folosit drept sursa de energie.

Cercetatorii chinezi au infiltrat dioxid de titan in frunzele de Anemone vitifolia - o planta nativa in China - reproducand astfel "arhitectura" interna a frunzei, foarte eficienta in captarea luminii solare.

Dioxidul de titan actioneaza ca un catalizator in reactia de scindare a apei in hidrogen si oxigen, iar adaugand nanoparticule de platina (care actioneaza in combinatie cu azotul existent in frunza) , specialistii au marit considerabil eficienta procesului.

Metoda reprezinta un pas pe drumul spre o "economie bazata pe hidrogen", necesara in viitor pentru a inlocui actuala economie bazata pe petrol, carbune si gaze naturale, poluanta si care utilizeaza resurse non-regenerabile.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI: