Prima pagină D:News

Greenpeace trage semnalul de alarma: internetul polueaza excesiv!

Redactia Descopera.ro | 03.31.2010 | ● Vizualizări: 34
Greenpeace trage semnalul de alarma: internetul polueaza excesiv!     greenpeace, ecologie, internet, emisii, incalzirea climatica + zoom
Galerie foto (1)

Asa-numitul “cloud computing”(“norul” de informatii digitale) creeaza prea multe emisii nocive, iar numarul lor s-a putea tripla pana in 2020.

"Vina" apartine serverelor colosilor din industria IT, dar sub acuzare, Greenpeace a pus pana si smartphone-urile si Ipad-urile, inculpate pentru delictul de a genera si mai mult trafic, prin urmare informatii.
Timpul hard disk-ului a apus. De-acum totul este inmagazinat pe net, unde se pot gasi servicii si aplicatii gratuite pentru a le "depozita". Fizic insa, toate aceste informatii sunt adapostite de serverele gigantice, care potrivit Greenpeace, sunt alimentate in principal cu carbon.

In "Make IT green", ultimul raport al organizatiei, marele acuzat este Facebook-ul, companie care recent a construit un "data center" gigantic la Prineville, in Oregon, alimentat cu economicosul, dar extrem de poluantul carbon. Decizia pe cat se pare n-a fost agreata nici macar de utilizatorii retelei de socializare, care in ultimele saptamani s-au "rasculat", aderand la factiunea "Vrem ca Facebook sa utilizeze 100% energie regenerabila".
Mai "eco" s-a comportat Yahoo: tot potrivit raportului Greenpeace, pentru alimentarea noului server construit la Buffalo, in statul New York, a ales sa utilizeze si energie hidroelectrica.

Prin urmare, tehnologiile internetului nu prea dau o mana de ajutor in lupta impotriva incalzirii globale. Ba dimpotriva, chiar inrautatesc lucrurile. Potrivit previziunilor ecologistilor, care au totalizat datele cuprinse in mai multe studii (printre care si cele provenite la la Agentia de Protectie a Mediului din Statele Unite), consumul energetic al "norului" de informati digitale, intre servere si telecomunicatii, va ajunge la 1.963.00 mil de kw/ora, fata de cele 622.000 mil in 2007, si de 1.034 tone de CO2 produse.

Adica "peste consumurile Frantei, Germaniei, Canadei si Braziliei luate laolalta", se mai arata in raportul Greenpeace.
Sursa: Corriere della Sera

Pentru mai multe informatii din sfera ecologiei, intra pe Greenblog.ro

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: